
הארצות שהפכו את הבירה לאמנות
במדינות האלה, בירה היא טעם החיים. מי שותה הכי הרבה? איפה תמצאו יותר מ-400 סוגים? ולמי יש מסורת של יותר מאלף שנה?
התשובה לשאלה "איזה עם שותה הכי הרבה בירה?" היא לכאורה מפתיעה, אבל אם בוחנים קצת את ההיסטוריה, הרי שהיא נשמעת הגיונית. נכון לשנת 2016 - השנה האחרונה שבה נעשה מחקר צריכה עולמי - הצ'כים הם שמובילים בצריכת בירה לנפש, או בשפה קצת פחות יבשה וסטטיסטית - 143.3 ליטר בירה לאדם בשנה. ממוצע של פיינט מדי 30 שעות. תודה לך צ'כיה שהבאת לעולם את הבירה מסוג פילזנר - בהירה, קלה וטעימה שכמותה - מהעיר פלזן.
רגע, אבל איפה הבריטים, הגרמנים, האמריקנים והפולנים? הרחק מאחור. עוד נתון מפתיע? נמיביה שבאפריקה מתברגת במקום השני עם 108 ליטר בשנה. רק אחריה מגיעות כל החשודות המיידיות דוגמת אוסטריה, גרמניה, פולין ושכנותיהן.
אבל עם כל הכבוד לצ'כיה - ויש כבוד - ישנן אימפריות בירה גדולות ממנה (לאו דווקא בתפוקת הבירה שהן מייצרות, שמוטה בגלל גודל האוכלוסייה. כך כבשה סין את הצמרת עם כ-4.65 מיליארד ליטר בשנה). מעצמות בירה מתאפיינות בשפע טעמים ובמסורת אדירה שהתפתחה סביב המשקה האהוב. לכל מדינה בעולם יש בירות מקומיות שמעידות על טעמיה, אבל יש כמה מדינות שהן אימפריות בירה בכל מובן, וביקור בהן הוא חוויה מלאת טעמים וסיפורים סביב הברז והחבית.

בלגיה
המדינה האירופית הקטנה הזאת יותר מראויה לפתוח איתה את הרשימה. אלה לא 261 המבשלות שיש בה, אלא המסורת והחדשנות שבלגיה הכניסה לטעמי הבירה. בלגיה היא אולי הנועזת שבמדינות העולם בכל הנוגע לבירה והיא מייצרת שפע טעמים מדהים.
בבלגיה תמצאו יותר מ-400 סוגים שונים של בירה. עכשיו לכו תבחרו מתוך השפע הזה. דבר אחד בטוח - כל בחירה תהיה מצוינת. לא פלא שתרבות הבירה במדינה הוכנסה אל המורשת התרבותית העולמית של אונסק"ו ב-2016. מצד אחד ייצור הבירה מוקפד, מדעי לעילא, ומצד שני הבלגים נועזים ומשלבים טעמי פירות, שוקולד, קפה וקרמל. תיירות המבשלות במדינה מתפתחת ועבור יצרני בירה חובבניים, ביקור בבלגיה הוא מסע לימודי מרחיב אופקים ומרובה אלכוהול.
מה לשתות: דובל טריפל הזהובה הפכה בשנים האחרונות מבירת בוטיק לכזאת שהעולם מתוודע לטעמיה. חובבי החיטה ייהנו מבירת המנזר סנט ברנרדוס המתובלת בכוסברה וקליפות תפוז, סנט פיוליאן מספקת מאז 1873 אייל קרמלי עם ארומת פירות יבשים ורודנבאך גרנד קרו תפתיע אתכם בטעמי האלון והדובדבן שבה. אל תחמיצו גם את טעמיה של הבירה הטראפיסטית, בירה אותה מכין במשך מאות שנים מסדר הנזירים השתקנים במדינה, שנחשבת למשובחת במיוחד.
אירלנד
נמשיך לעוד מדינה אירופית קטנה עם מסורת גדולה. אין ספק שלבריטים יהיה מה להגיד על הרשימה הזאת, אבל אירלנד הרוויחה את מקומה ביושר, או יותר נכון – בהרבה ליטרים טובים של סטאוט - בירה כהה וכבדה, מרירה-מתוקה אשר מיוצרת מלתת קלוי היטב וכמות יחסית גדולה של כשות. הבדיחה אומרת שצבע הדם של האירי שחור כמו בירת סטאוטס ואפשר להבין זאת כשאירי ממוצע שותה 98.2 ליטר בשנה. גינס היא השם הנרדף לסוג בירה שכזה ומרפיס קופצת לראש מיד אחריה.
בשנת 1756 הקים ארתור גינס מבשלת בירה קטנה בדבלין וכיום מבשלת גינס היא אולי אתר התיירות הפופולרי במדינה. בירה באירלנד היא הרבה יותר מסתם משקה, זהו טקס קסום שמשלב שתייה, חברה ומוזיקה. יש פאבים איריים בכל רחבי העולם, אבל כשנכנסים לאחד כזה באירלנד האווירה אחרת. העובדה שהעולם כולו מרושת בברים איריים המנסים לחקות את האווירה, היא ההוכחה הטובה ביותר לכך שאירלנד היא אימפריית בירה לכל דבר ועניין.
מה לשתות: גינס – חובה במפעל הגדול והחדשני שבדבלין. קילקני היא בירת אייל אדמונית בעלת קצף סמיך ומרירות קטיפתית, The White Hag Little Fawn היא בירה מפתיעה בארומות הטרופיות שלה, Brehon Brewhouse תפנק אתכם באייל בהיר משובח ו-Metalman Brewing תאתגר אתכם בטעמים מעט חריפים ומעושנים.

גרמניה
הגרמנים נחשבים לצרכני בירה כבדים והמספרים מוכיחים שיש אמת מאחורי התדמית: גרמני ממוצע שותה כ-104 ליטר בירה בשנה וחגיגות אוקטוברפשט בהן מלצריות חסונות נושאות עשרות ליטרים של בירה בכוסות ענק הן דוגמה ומופת לאופן שבו הבירה מושרשת עמוק בתרבות הגרמנית. אין חגיגה, אירוע או מפגש בין גרמנים שלא תשמעו בו את צליל הכוסות מתנגשות ואת המילה "פרוסט" מיד לאחר מכן.
אין ספק שהגרמנים הם אמני בירות החיטה. כבר במאה ה-8 ייצרו נזירים בירה זו. הבוואריים פיתחו סוגים שונים של בירות חיטה מעולות שמהן צמחו מותגים עולמיים דוגמת ויינשטפן, פאולנר וארדינגר.
מה לשתות: Schneider Weisse Tap 6 היא בירת חיטה כהה מתקתקה ומתובלת, מבשלת Fruh Kolsch מקלן תפנק אתכם בלאגר מצוין בעל ניחוח לימוני, Brauerie Heller מציגה טעמי מאלט מעושנים ול-Uerige שמדיסלדורף יש אייל משובח בסגנון בריטי.
ארה"ב
זו הזדמנות טובה להפריך מיתוס שעושה עוול לאמריקאים. בתודעה העולמית, אולי בגלל עוצמת המותגים, נדמה כאילו אין בארה"ב בירות חוץ מבאדווייזר ומילר. האמת היא שארה"ב היא מעצמת בירה מדהימה במגוון שהיא מציעה ובאיכויות המצוינות, הן כשמדובר במבשלות ענק והן ביצרני בוטיק. האמריקאים ייצרו ב-2018 כמות של 202 מיליון חביות בירה ו-82% מהבירה שהם שותים היא מקומית. האמריקאים החלו לצרוך בשנים האחרונות יותר ויותר בירות שנחשבו בעבר לבירות בוטיק, ואין ספק שסמואל אדמס הבוסטונאית היא הדוגמה המובהקת לבירה שהייתה פופולרית בניו אינגלנד ופרצה לשוק העולמי.
מה לשתות: KelSo Beer הברוקלינאית מציעה אייל בהיר ופירותי בדרגות חוזק שונות ולאגר אגוזי וענברי מעולה, מבשלת Russian River מקליפורניה מדורגת במשך שנים בצמרת רשימות הבירה בארה"ב בזכות מגוון המשקאות שלה, Bell's Two Hearted Ale ממישיגן מפנקת בבירת אייל משובחת ומעט חזקה (7%), וסיירה נבדה תפתיע אתכם באייל בעל ארומות פירותיות של מנגו, אננס והדרים. יש עוד מאות מבשלות מעולות בארה"ב וכל מדינה יכולה להתגאות בבירות בוטיק מצוינות משלה. לא משנה אם אתם בחופשה או בנסיעת עסקים, בבר המקומי, דיינר או מסעדה, תמצאו בירה טובה וקרה שלגימה ממנה היא טעימה מאמריקה.
צריכה מופרזת של אלכוהול מסכנת חיים ומזיקה לבריאות. שתו באחריות.