
7 אסטרטגיות שעשויות לסייע בצמיחה עסקית מהירה
מעוניינים לעזור לעסק שלכם לזנק לגבהים חדשים? הנה כמה אסטרטגיות שיכולות לעזור לכם להגיע לשם
מאת ריבה לסונסקי
14 באוקטובר 2016
העסק שלכם מתקדם לאטו, צומח באיטיות ובאופן יציב. הכול טוב ויפה – אבל עכשיו אתם רוצים להעלות אותו מדרגה. אתם רוצים לצמוח באופן מהיר. אני עומדת לחלוק עמכם מספר אסטרטגיות שעשויות לעזור לכם לעשות את זה.
אבל לפני הכול, יש שלב אחד חשוב שהוא לעתים חיוני לצמיחה מהירה:
הנחת היסודות
כולנו שמענו על חברות שזכו לפרסום בתקשורת, או שהתמודדו עם שטף פתאומי של ביקוש מסיבה אקראית כלשהי, אבל התרסקו ונשרפו משום שלא דאגו לכל הפרטים הקטנים. לפני שתתחילו ביישום תוכנית כלשהי לצמיחה מהירה, חשוב לעתים קרובות ליצור בסיס איתן להצלחה. בסיס זה עשוי לכלול:
הוספת מוצרים או שירותים קשורים או נלווים למה שאתם מציעים כרגע עשויה להיות דרך נהדרת להתבסס על הצלחה קודמת עם הלקוחות הקיימים שלכם.
- הבאת המערכות והתהליכים שלכם לידי שלמות. בצעו בחינה פנימית של העסק שלכם וודאו כי הפעילות שלכם פשוטה ויעילה ככל האפשר. הניצול המרבי של המשאבים שלכם יכול לאפשר לכם להגדיל את הרווחיות – ועשוי לעזור במימון תוכניות הצמיחה שלכם.
- בדיקת אפשרויות מימון. רוב הסיכויים שצמיחה מהירה ומשמעותית של העסק תדרוש הון נוסף. התכוננו לאפשרות זו באמצעות בדיקת האפשרויות הניצבות בפניכם ודאגו מראש למקורות המימון שלהם אתם זקוקים, כמו קו אשראי עסקי או הלוואת הון חוזר.
- הכנת הצוות שלכם. על מנת שהעסק יוכל לצמוח באופן מהיר, על העובדים שלכם להיות מוכנים באופן אידיאלי לתת מענה לביקוש הגדל. רצוי גם שהם ישדרו אתכם על אותו גל בכל הנוגע למטרות וליעדים העסקיים הסופיים שלכם. הדבר עשוי לעזור לכם להלהיב את כולם, במקום להפחיד אותם, ביחס לעתידה של החברה.
- הקשבה ללקוחות שלכם. הקשבה למה שהלקוחות שלכם רוצים וצריכים עשויה לא רק להנחות את תוכניות הצמיחה של העסק שלכם, אלא גם לספק משוב רב ערך במהלך הצמיחה, כך שתוכלו לדעת אם אתם צועדים בכיוון הנכון. הדבר עשוי להיות חשוב בתקופה שבה כל דבר בעסק שלכם משתנה במהירות. אם עדיין לא עשיתם זאת, שקלו להטמיע כלים לניהול קשרי לקוחות, הקשבה חברתית וסקרי לקוחות, שיסייעו לכם לעקוב אחר התחושות של השוק לגבי מה שאתם מציעים.

מוכנים להתחיל? הנה 7 אסטרטגיות שעשויות להביא לצמיחה מהירה של העסק, החל מהאופציה הפחות מסוכנת והזולה ביותר מכולן, ועד לאפשרויות המורכבות יותר.
1. חדירה לשוק
במילים פשוטות, חדירה לשוק פירושה למכור יותר ממה שאתם כבר מוכרים לשוק הקיים שלכם. לדוגמה, אתם יכולים לקבוע לכם כמטרה לגרום ללקוחות הנוכחיים שלכם להשתמש יותר במוצרים שלכם באמצעות מכירת מוצרים נוספים או יקרים יותר, הוספת נציגי מכירות לצורך פנייה ללקוחות חדשים בשוק הקיים שלכם, או הקדשת תקציב ומאמץ רבים יותר לשיווק ולפרסום לשוק זה.
2. הרחבת השוק
באפשרותכם להרחיב את השוק שלכם מבחינה גיאוגרפית או דמוגרפית. לדוגמה, אם אתם מוכרים כיום רק ללקוחות במדינה שלכם, אתם יכולים לשאוף להרחיב את השוק שלכם באמצעות מכירה לאזורים אחרים. אם קהל היעד הנוכחי שלכם הוא נשים, תוכלו להרחיב את השוק שלכם באמצעות הפניית המוצרים שלכם לגברים, או גם לנערות.
3. פיתוח מוצרים חדשים
דרך נוספת לגרום לעסק לצמוח עשויה להיות באמצעות פיתוח מוצרים או שירותים חדשים למכירה לשוק הקיים שלכם. הוספת מוצרים או שירותים קשורים או נלווים למה שאתם מציעים כרגע עשויה להיות דרך נהדרת להתבסס על הצלחה קודמת עם הלקוחות הקיימים שלכם.
4. פיתוח מוצרים לשוק חדש
באסטרטגיית צמיחה זו אתם מפתחים מוצרים או שירותים חדשים כדי למכור אותם לשוק חדש. אסטרטגיה זו עלולה להיות מסוכנת יותר מאשר פשוט למכור מוצרים חדשים ללקוחות קיימים, ועשויה לדרוש השקעה מוקדמת רבה יותר. עם זאת, היא עשויה גם להשתלם בצורה של צמיחה מהירה יותר.
5. שותפות אסטרטגית
בשותפות אסטרטגית (המכונה גם ברית אסטרטגית), אתם חותמים על הסכם עם חברה אחת או יותר לשיתוף פעולה לצורך השגת יעד צמיחה מוסכם, תוך המשך הפעילות הנפרדת של כל אחד מהעסקים. הדבר עשוי לאפשר לכם לנצל את החוזקות הנוספות של השותף/ים, ובד בבד להמשיך ולשלוט על העסק שלכם. (שותפות אסטרטגית היא שותפות חוזית, אבל היא לא יוצרת ישות משפטית חדשה, למרות המונח "שותפות".)
6. מיזם משותף
צעד אחד מעבר לשותפות אסטרטגית הוא מיזם משותף, במסגרתו אתם יוצרים בפועל גוף עסקי נפרד ביחד עם עסק אחר, ושותפים בבעלות על הארגון החדש. מיזם משותף עשוי להיות דרך טובה להיכנס לשווקים חדשים, לפתח מוצרים או שירותים חדשים ולחלוק בסיכונים ובעלויות עם מישהו אחר.
7. רכישת חברה
רכישת חברה אחרת עשויה לקדם את הצמיחה שלכם באופן מהיר ביותר. ברכישה אופקית, אתם רוכשים חברה מתחרה ומשתלטים עליה, ובכך מרחיבים באופן מיידי את טווח השוק שלכם. באפשרותכם למתג מחדש את החברה שרכשתם ולהכניס אותה תחת המטריה של העסק הקיים שלכם, או להפעיל אותה תחת המותג הישן, בהתאם לערכו של המותג. ברכישה אנכית, אתם רוכשים חברה העוסקת בשלב אחר בייצור בענף שלכם. לדוגמה, אתם יכולים לרכוש את אחד הספקים שלכם על מנת לחסוך בעלויות החומרים (מהלך שמכונה "רכישה קדימה"). או שאתם יכולים לרכוש את אחד המפיצים שלכם, כך שתוכלו לדחוף יותר מהמוצרים שלכם לתוך השוק ("רכישה אחורה").