חוק המזומנים – מה חשוב לדעת ואיך ניתן להרוויח - אמריקן אקספרס

חוק המזומנים: מה חשוב לדעת ואיך ניתן להרוויח

חוק המזומנים נועד להילחם בתופעות פליליות כמו הלבנת הון והעלמת מס, אך השתלב גם במגמה הקיימת של מעבר לאמצעי תשלום מתקדמים כמו אפליקציות תשלום וארנקים דיגיטליים שמאפשרים לנו חוויית קנייה משופרת

יום רביעי, 9 ביוני 2021

חוק המזומנים שנכנס לתוקף בתחילת 2019 הטיל מגבלות משמעותיות על ביצוע עסקאות גדולות במזומן. מטרת החוק: צמצום היקף העלמות המס והלבנת ההון שהתאפשרו בזכות השימוש הנרחב במזומן. חקיקת חוק המזומנים השתלבה גם בתהליכים של התפתחות המסחר האלקטרוני ואמצעי תשלום דיגיטליים כמו אפליקציות התשלום השונות והארנקים הדיגיטליים. ההגבלות הנרחבות על הפעילות בתקופת הקורונה והרצון להגביר את ההיגיינה בביצוע רכישות והעברת התשלום, האיצו תהליכים אלה.

חוק המזומנים, ובשמו המלא – החוק לצמצום השימוש במזומן, תשע״ח-2018 – נחקק בשנת 2018 במטרה לצמצם את ההון השחור בישראל. החוק נחקק בעקבות דוח וועדת לוקר משנת 2014 שהמליץ לקדם אמצעי תשלום אלקטרוניים ולצמצם את השימוש במזומן בהדרגה.

 חוק המזומנים – מה חשוב לדעת ואיך ניתן להרוויח - אמריקן אקספרס
חוק שמטרתו לצמצם את ההון השחור בישראל. קרדיט: Shutterstock

מהן המגבלות שנקבעו בחוק המזומנים?

ההגבלות העיקריות נוגעות לביצוע עסקאות מזומן בסכום גבוה. המילה "מזומן" מתייחסת לשטרות ומטבעות במטבע של מדינה כלשהי, כך שמטבעות דיגיטליים כמו ביטקוין ואתריום שלא הוכרזו באף מדינה כמטבע חוקי אינם נחשבים כמזומן לפי החוק.

  • החוק אוסר על עסקים לשלם או לקבל סכום של יותר מ-11 אלף ש״ח במזומן עבור כל סוג של שירות, מוצר, כשכר על עבודה, כתרומה או כהלוואה שאינה מטעם גוף פיננסי מפוקח. פיצול עסקה לסכומים קטנים כדי לעקוף מגבלה זו אסור גם הוא.
  • בעסקה בסכום גבוה מ-11 אלף ש״ח, אסור לעסקים לקבל או לשלם יותר מ-10% מהסכום הכולל של העסקה במזומן, ובכל מקרה לא יותר מ-11 אלף ש״ח.
  • אם העסקה נעשית בין עסק לתייר שאינו תושב ישראל תשלום במזומן יכול להיות בסכום של עד 55 אלף ש״ח.
  • בעסקה בין שני אנשים פרטיים שאינם מוגדרים כעסק ניתן להעביר מזומן עד לסכום של 50 אלף ש״ח לכל היותר. אך המגבלה הזו לא תקפה בהעברת מזומן בין בני משפחה.
  • החוק קובע מספר הגבלות לגבי האפשרות לשלם ולקבל תשלום בצ׳ק בסכום של יותר מ-10,000 ש״ח במקרה של עסק או בסכום של יותר מ-5,000 ש״ח בין אנשים פרטיים. ניתן לקבל תשלום בצ׳ק לפי החוק בתנאי שצוין בו לפקודת מי הצ׳ק, כאשר ישנן מגבלות גם על האפשרות להסב צ׳ק לאדם או לעסק אחר.
  • החוק קובע קנסות משמעותיים על הפרת הכללים הקבועים בחוק שעשויים להגיע עד ל-30% מסכום העסקה ואף למאסר במקרה של הפרה מכוונת.

שר האוצר הודיע על כוונתו להמשיך ולהוריד את סכומי העסקאות המותרים במזומן בהתאם למתווה שנקבע בחוק לסכום של עד 6,000 ש״ח בלבד לעסקה שאחד הצדדים בה לפחות הוא עסק, ועד 15 אלף ש״ח לעסקה במזומן בין אנשים פרטיים (מלבד במקרה של מכירת רכב). אך בשל הקורונה והחלפת הממשלה בעקבות הבחירות התהליך טרם הושלם.

חוק המזומנים – נתונים על שיעור העסקאות במזומן - אמריקן אקספרס
ומה אומרים הנתונים בנוגע לשיעור העסקאות המתבצעות במזומן? קרדיט: Shutterstock

האם חוק המזומנים משפיע על הצריכה שלנו?

רובנו לא מבצעים עסקאות גדולות כל כך על בסיס יומיומי, וודאי שלא במזומן. על פי נתוני בנק ישראל לשנת 2019 רק כ-31% מההוצאה היומית שלנו נעשה במזומן, כאשר כ-42% מההוצאה מתבצעת באמצעות כרטיסי אשראי, כרטיסי חיוב ואפליקציות תשלום. השימוש במזומן נפוץ יותר בהוצאות קטנות יחסית כמו טיפ לנותני שירות, דמי כיס לילדים ותשלום לירקן ולמוניות והוא נהוג יותר בקרב בני 50 ומעלה והרבה פחות אצל מילניאלז ובני דור ה-Z. בשנים האחרונות ישנה מגמה של צמצום השימוש במזומן וגידול בשימוש באפליקציות תשלום ובארנקים דיגיטליים. מסקר שערך בנק ישראל נראה שבסוף 2019 קרוב ל-20% השתמשו כמה פעמים בשבוע באפליקציות תשלום ובארנקים דיגיטליים. 10% אף דיווחו שאינם מחזיקים מזומן כלל בארנק.

חוק המזומנים: תשלום ללא מגע - אמריקן אקספרס
תשלום דרך אפליקציה ללא מגע. קרדיט: Shutterstock

כיצד השפיעה הקורונה על השימוש בכסף מזומן?

ההתפתחות של אפליקציות התשלום יחד עם ערוצי תשלום דיגיטלי בתחבורה ציבורית ובמוניות בשנים האחרונות תרמו מאוד לצמצום השימוש במזומן. אך מגיפת הקורונה האיצה את התהליכים הקיימים בצורה משמעותית וגרמה לרובנו להעדיף את השימוש בכרטיסי אשראי, בארנקים דיגיטליים ובאפליקציות תשלום. היו לכך סיבות שונות כמו שמירה על הגיינה גבוהה יותר, נוחות השימוש ואפשרות לבצע רכישות אונליין, בעיקר בתקופה שבה רובנו שהינו בבית לתקופות אחרות ומקומות בילוי ועסקים רבים לא אפשרו הגעת קונים תחת המגבלות שהוטלו עליהם.

בשנת 2020 גדל השימוש בכרטיסי אשראי, למרות הסגרים והמגבלות שהוטלו בעקבות הקורונה ולמרות האיסור על נסיעות לחו״ל. בתנאים אלה לא מפתיע שהיקף הרכישות באינטרנט זינק בכ-15% במהלך השנה.

גם בשנת 2021 נראה וודאי גידול בשימוש בכרטיסי אשראי, באפליקציות התשלום ובארנקים הדיגיטליים כמו אפליקציית ANYPAY וכמובן אפל פיי שנחתה בארץ. ארנקים דיגיטליים מאפשרים לנו לבצע כל עסקה בלחיצת כפתור, לבחור בקלות את כרטיס האשראי המתאים לעסקה וליהנות מהטבות רבות באופן אוטומטי. אחת ההטבות המשמעותיות ללקוחות אמריקן אקספרס שמשלמים באמצעות כרטיס אמריקן אקספרס באפל פיי היא 10% קאשבק בנוסף לצבירת הנקודות שתוכלו להמיר להטבות נוספות בהמשך. שימוש באמצעים מתקדמים כמו ארנקים דיגיטליים מאפשרים לנו גם להגביר את אבטחת המידע בשימוש בנתוני כרטיס האשראי שלכם. כשהעתיד בכף ידכם קל יותר לוותר על השימוש במזומן וליהנות מהיתרונות שהעולם הדיגיטלי מזמן לנו.


אהבתם? שתפו את הכתבה
חזרה למעלה
;