
לכבוד יום הקפה – המדינות שיגישו לכם קפה איכותי במיוחד
בברזיל תוכלו להשתתף בקטיף של פולי קפה ובאתיופיה בטקס קליית הפולים על מחבת. מסע ל-4 מדינות שבהן הקפה הוא הרבה יותר ממשקה
האגדה מספרת שבמאה ה-9, רועה צאן מאתיופיה הבחין שכשהעיזים שלו אוכלות גרגירים אדומים שגדלים על שיח מסוים, הן הופכות נמרצות וחיוניות יותר. הוא לעס את הפרי וחש אנרגטי. אותו רועה הלך אל המנזר והביא לנזירים את הפרי. אחד הנזירים סירב לטעום וזרק את הגרגירים אל האש. הניחוח שהתפשט סקרן את הנזיר וחבריו. הם טעמו את הגרגירים, לאחר מכן גרסו אותם ובישלו במים רותחים וכך נולדה כוס הקפה הראשונה בעולם. כל ילד באתיופיה גדל על הסיפור הזה, ובין אם מדובר בפולקלור או ברגע שאכן קרה, דבר אחד ברור: קפה הוא הדלק של האנושות.
ב-29 בספטמבר חוגגות מדינות רבות בעולם את יום הקפה הבינלאומי ואם אתם חובבי קפה איכותי ורוצים ליהנות מאירועים מיוחדים סביב המשקה הכי פופולרי בעולם, כדאי לכם לטייל באחת מאימפריות הקפה האלה, שבהן תקבלו שפע של משקאות מעולים גם בשאר הימים בשנה.
איטליה
כשהאנימטור האיטלקי הנודע ברונו בוצטו יצר את הסרטון italy vs europe, הוא תיאר באחד הקטעים את ההבדלים בין האיטלקים לשאר האירופאים בסגידה לקפה. כי קפה באיטליה הוא מעבר לתרבות, הוא כבר ממש דת. הם אולי לא מגדלים פולי קפה, אבל יודעים טוב יותר מכולם מה עושים איתם.
הכי כיף: המבחר. בכל בית קפה, מסעדה או דוכן תהיה לכם האפשרות להתלבט בין כמה וכמה ספלי קפה מצוינים.
מה שותים המקומיים: אספרסו, והרבה.
איפה כדאי לשבת: ברומא אתם חייבים לשתות ב-Tazza d'Oro, Bramante's Cloister Café Bistrot וב-Caffe Greco שנחשב לבית הקפה הפעיל השני בעתיקותו בעולם, אחרי Caffè Florian שבכיכר סן מרקו בוונציה.

ברזיל
כבר כ-150 שנה שברזיל היא מפיקת הקפה הגדולה בעולם – כשליש מהכמות העולמית. תוכלו למצוא בה כל זן אפשרי, בכל איכות שתחפצו. אמנם ברזיל אינה מדינה גבוהה במיוחד ולכן זנים רבים הם בעלי חומציות נמוכה יחסית. אבל, רפורמה ממשלתית בשוק הקפה אפשרה למגדלים לשווק ישירות את התוצרת לייצוא ומהלך זה הוביל להקמת עשרות חוות גדולות ובינוניות, שמייצרות פולים איכותיים במיוחד. בתי הגידול הטובים ביותר נמצאים סביב אזור סאו פאולו ומרבית הקפה שמיוצר מנוצל לתערובות של קפה נמס.
הכי כיף: בחלק מהחוות החקלאיות מאפשרים להתנסות בקטיף, שטיפה, קילוף, טחינה, קלייה ובישול. בסוף יום עבודה מפרך שכזה אתם תעריכו קצת יותר את הקפה שאותו תכינו לעצמכם.
מה שותים המקומיים: הברזילאים הם צרכני קפה גדולים, אפילו ילדים נהנים ממנו, ובכל מקום שאליו תגיעו הם יציעו לכם "קפהזיניו" כחלק מהכנסת האורחים – קפה שחור חזק וארומטי בכוס קטנה. שימו לב שכשאתם מבקשים בברזיל קפה עם חלב, ברוב המקרים הוא עם הרבה חלב, מה שמוכר לנו כקפה לאטה.
איפה כדאי לשבת: בריו דה ז'ניירו תוכלו ליהנות ב- Curto Café, Café Secreto, Curto Cafe, ובסאו פאולו ב- Urbe Cafeאו Octavio CafÉ.
אתיופיה
המקום שבו הכול, כנראה, התחיל. מולדת הקפה היא ארץ יפהפייה בעלת נופים מגוונים. כ-70 אחוז מההרים ביבשת השחורה נמצאים בה. ההרים האלה מושלמים לגידול זנים שונים של קפה, במיוחד הזן הפופולרי והידוע מכל – זן הערביקה. לאזורים השונים באתיופיה יש סוגים שונים של קפה שמאפיינים אותם.
הכי כיף: שתיית קפה באתיופיה היא טקס שיכול להימשך כשעתיים-שלוש. לרוב מעורבת בו כל המשפחה והוא נועד לחזק את הקשרים בין האנשים. לא משנה היכן תטיילו במדינה הקסומה הזו, בכל מקום הטקס דומה – קליית הפולים על מחבת, בישול ארוך על גחלים ושתיית קפה עם סוכר אבל ללא חלב.
מה שותים המקומיים: הקפה הפופולרי ביותר בבית הקפה הוא מקיאטו, אבל שלא כמו מקיאטו איטלקי מסורתי, באתיופיה מדובר בחלב עם מעט קפה. רוצים אחד חזק? בקשו tikur macchiato.
איפה כדאי לשבת: בבירה אדיס אבבה מומלץ לשתות ב-Tomoca Coffee, Mokarar ו-Kaldi’s Coffee.
קולומביה
בדומה לאתיופיה, גם קולומביה לוקחת את הקפה ברצינות. למרות שהיא חדשה יחסית בעולם הקפה לאחר שרכשה יבולים ראשונים רק במאה ה-18, נחשבת קולומביה ליצרנית הקפה האיכותי ביותר בעולם בגלל תנאי הגידול המושלמים שיש בה. הקפה הקולומביאני נחשב לתו התקן, והפדרציה הלאומית של מגדלי הקפה במדינה בוחנת היטב כל פרט ופרט בקרב חצי מיליון מגדלי הקפה שבה. הכי כיף: הקולומביאנים מבינים היטב את ערכו התיירותי של הקפה ולא מעט חובבי קפה מגיעים לעמק קוקורה, הידוע כ"עמק הקפה", אתר מורשת עולמית. בנוסף ליופיו עוצר הנשימה של האתר, מגדלים בו פולים איכותיים ואפשר לצאת לסיור בין החוות השונות.
מה שותים המקומיים: בעיקר קפה נמס, וכמובן קפה מזן הערבסקה המלכותי. הקולומביאנים לא שותים הרבה קפה, אבל בשנים האחרונות הם צורכים יותר ממנו ופריחת רשת בתי הקפה "חואן ואלדס", הסטארבקס שלהם, היא עדות לכך.
איפה כדאי לשבת: abaco libros y café (ברנקייה), cafe pergamino (מדיין), amor perfecto (בוגוטה).
הידעתם?
ברחבי העולם צורכים כ-2.5 מיליארד כוסות קפה ביום.
כ-25 מיליון חברות בעולם מייצרות קפה.
מקור המילה "קפה", הוא ככל הנראה במילים הערביות "קהווה אלבון" שמשמעותן "יין הפולים".
מקור המילה "קפוצ'ינו" הוא בכובעי הנזירים מהמסדר הקפוצ'יני הקתולי שבאיטליה.
חוקרים מצאו ששתיית קפה כמה שעות לפני השינה, מעכבת את ייצור הורמון השינה מלטונין בכ-40 דקות.