
מתי מגיע לכם החזר כספי? כל מה שחשוב לדעת על ביטול עסקה
גיהצתם והתחרטתם? אלה המקרים שבהם ניתן להחזיר את הגלגל לאחור
יום ראשון, 10 ביולי 2022
סלקתם את כרטיס האשראי – בעת קנייה בחנות בקניון או ברכישה באתר באינטרנט, ודי מהר הבנתם שעשיתם טעות? סיטואציה כזו יכולה לקרות בשל מגוון סיבות: יכול להיות שרכשתם את המוצר הלא נכון, שהתחרטתם על הקנייה, או שהבנתם שהסליקה נעשתה אצל ספק שאי-אפשר לסמוך עליו. מעבר לכך, ההבנה שהגיהוץ של הכרטיס היה טעות יכולה גם להגיע אחר כך – אולי המוצר או השירות שהזמנתם לא סופק לכם, או שאולי הסכום שחויב בסליקה היה שגוי?
למזלנו, ברוב המקרים מהסוג שהוזכרו למעלה קיימת אפשרות לבקש ביטול עסקה, ובהתאם לחוק במדינת ישראל, להזדכות באופן מלא על הסכום שנסלק דרך חברת האשראי. בעת הנפקת כרטיס אשראי, ודאו שאתם מודעים לדרכי ההתקשרות עם החברה, כדי לדעת למי לפנות במקרה של רצון לביטול עסקה.
ביטול עסקה מתוקף חוק כרטיסי חיוב
כשאנחנו מבצעים עסקה באשראי, מספר צדדים לוקחים חלק בתהליך: הלקוח, חברת האשראי, בית העסק וחברת הסליקה. במידה ואנחנו כלקוחות רוצים לבטל חיוב שנעשה בכרטיס, נעשה זאת דרך חברת האשראי, שבתורה תפעל מול חברת הסליקה, שלבסוף תדרוש את ההחזר (במידה והוא עומד בתנאי החוק) מבית העסק.
ישנם שלושה מקרים שבהם ניתן לדרוש החזר מחברת האשראי באופן חד-צדדי, לפי חוק כרטיסי חיוב (התשמ"ו 1986). הראשון הוא מצב שבוהמוצר או השירות שנרכשו לא סופקו כפי שסוכם. אם הזמנתם נעליים באינטרנט, והן מעולם לא הגיעו אליכם, ניתן לבקש מחברת האשראי את ביטול העסקה מבלי לעדכן את בית העסק. יש להבדיל את המצב הזה ממצב שבו אתם רוצים להחזיר מוצר או שאינכם מרוצים מהמוצר שקיבלתם – מצבים שבהם לא תוכלו לבטל את העסקה.
המקרה השני שבו ניתן לבטל עסקה באופן חד-צדדי קשור להוראת קבע. ניתן להפסיק הוראת קבע באופן חד-צדדי, פשוט מודיעים לחברת האשראי ו/או הבנק בכתב, והחיובים החודשיים ייפסקו באופן מיידי.
הסוג השלישי והאחרון של עסקאות שניתן לדרוש ביטול עסקה בכרטיס אשראי לאחר הסליקה הן אלה שמבוצעות באינטרנט או בטלפון. החקיקה בישראל מבדילה את העסקאות האלה מעסקאות אשראי "רגילות", שכן הן מוגדרות עסקאות במסמך חסר, רכישות שנעשות ללא חתימה פיזית או הצגה פיזית של כרטיס אשראי. כל שצריך הוא להודיע לחברת האשראי בתוך 30 מעת ביצוע העסקה, ולקבל בחזרה את הכסף (או את ההפרש, במקרה של חיוב בסכום שגוי).

ביטול עסקה מתוקף החוק להגנת הצרכן
מעבר לאפשרויות לביטול עסקאות באופן רטרואקטיבי וחד-צדדי בהתאם לחוק כרטיסי חיוב, ישנם מקרים שבהם ניתן לבטל עסקאות שבוצעו לאחר סליקתן, הנובעות מהחוק להגנת הצרכן. אלה כבר מקרים שיותר מוכרים לנו, כצרכנים. הרי רבים מאיתנו רוכשים מוצר מסוים, מתחרטים ובוחרים להחזיר אותו לחנות ולקבל את כספנו חזרה.
החוק בא לאפשר לצרכנים להתחרט ולהחזיר מוצרים מבלי לספוג הפסד כספי, ובתנאי שמתקיימים שלושה תנאים: המוצר נרכש ביותר מ-50 שקל; המוצר לא נפגם והוא באריזתו המקורית; המוצר מוחזר לבית העסק. נדגיש כי פיתחת האריזה בלבד אינה מהווה שימוש במוצר, ולכן גם מוצר שאריזתו נפתחה – אך שלא נעשה בו שימוש – ניתן להחזירו.
העניינים מעט מסתבכים כאשר החוק מפרט אילו מוצרים ניתן להחזיר באילו תנאים, ומתי עובר פרק הזמן שלאחריו לא ניתן יותר להחזיר את המוצר בשום מצב. הרי כולנו יודעים ויודעות שהלבשה תחתונה ובגדי ים, למשל, הם מוצרים ייחודיים שלא ניתן להחזיר לחנות אפילו אם לא הוצאנו אותם מהקופסא.
כעת, קטגוריה ראשונה של מוצרים הם אלה שניתן לבטל עליהם את העסקה בתוך 14 ימי עסקים מיום הרכישה. בין אלה ניתן למנות ריהוט, ציוד לבית ולגן, מכשירי חשמל ואלקטרוניקה, מוצרים שהוזמנו על-ידי הצרכן ועדיין לא סופקו לו ועוד. קטגוריה נוספת היא המוצרים שברכישתם ניתן לבטל את העסקה בתוך יומיים מיום הרכישה – אלה כוללים ביגוד והנעלה.
הקטגוריה השלישית רלוונטית בעיקר לשירותים שמועד תחילתם טרם הגיע. כך, ניתן לבטל בתוך 14 ימי עסקים מביצוע הסליקה, ולא פחות מ-14 ימי עסקים מיום תחילת מתן השירות, את השירותים הבאים: שירותי הארחה, נסיעה, נופש ובילוי בישראל, וכן חוגים וקורסים. את התשלום על השירותים הבאים ניתן לבטל גם אם מתן השירות כבר התחיל (מדובר לרוב בהפסקה של הוראת קבע): שירותי קוסמטיקה ואסתטיקה, עסקת נופש ארוכת טווח המעניקה לרוכש הטבות והנחות, חברות או מנוי במועדון הנחות, סלולר, אינטרנט, כבלים ולוויין, חדר כושר, מנוי למפעל הפיס ועוד.
ישנם גם מוצרים שניתן לבטל את העסקה שבה הם נרכשו, גם אם המוצר כבר סופק – ובתוך 14 יום מקבלתו. אלה כוללים מוצרים ושירותים הנמכרים במסגרת אירוע פרזנטציה.
כמו כן, קיימים גם מוצרים שאת העסקה לרכישתם לא ניתן לבטל בשום מקרה, ולא משנה כמה ימים חלפו. הזכרנו כבר את המקרה המוכר של תחתונים או בגדי ים, אך ניתן גם למנות כאן מזון, תוספי מזון, נופש בחו"ל, מוצרים שיוצרו לפי מידה (Custom Made), תכשיטים שערכם עולה על 3,000 שקל ועוד.

ביטול עסקה – אפשרי, אבל אפשר גם להימנע
לסיכום, ראינו שיש לא מעט מקרים שבהם ניתן להחזיר את הגלגל לאחרו ואת הכסף בחזרה לחשבון הבנק שלנו. עם זאת, יש כמה דרכים שבהן ניתן להימנע מלכתחילה מעסקאות שאחר כך תרצו לצאת מהן: סקרו את פירוט האשראי החודשי ובדקו שאתם מזהים את כל העסקאות; אל תבצעו עסקאות אשראי בטלפון או באינטרנט אם לא ברור לכם מיהו הגורם המחייב; צרו קשר יידי עם חברת האשראי במידה ואתם רואים עסקה שאינכם מזהים, או ברגע שהבנתן שהתחרטתם על העסקה שביצעתם.