גיפט קארד – ההיסטוריה של המתנה שלא מפסיקה לתת - אמריקן אקספרס

המתנה שלא מפסיקה לתת: גיפט קארד

פעם קיבלנו אותם רק מהמעסיק בראש השנה ובפסח, כדי שנוכל לקנות מה שנרצה במקום לבחור בין מחבת פסים או מארז מגבות מהודר. מאז כרטיסי המתנה השתכללו – וגם המשפחה והחברים הבינו את היתרונות הטמונים בהם

יום שלישי, 19 בינואר 2021

הם נהפכו למתנה הפופולרית ביותר לעובדים, ושומרים על מעמד זה כבר לא מעט שנים; בשנים האחרונות הם חודרים יותר ויותר גם לתחום המתנות האישיות – בין חברים ואפילו בני משפחה. אלה הם כרטיסי המתנה, או הגיפט קארד, שנמצא איתנו כבר זמן רב כל כך, עד שקשה לזכור מה היה לפניו. עם זאת, ההיסטוריה של הגיפט קארד אינה כה ארוכה כפי שנדמה.

גיפט קארד: שוק מתחיל וצנוע בשווי 500 מיליון דולר

הכל התחיל ב-1988, אז השיקה אמריקן אקספרס "צ'ק מתנה" שלקוחותיה יכולים היו להעניק לאחרים. ב-1994, ענקית הוידאו בלוקבאסטר ורשת בתי הכלבו נימן מרקוס לקחו את הרעיון צעד אחד קדימה, והציגו לעולם את הגיפט קארד – כרטיס מתנה מפלסטיק. המטרה? כניסה לשוק המתנות הצנוע, שבאותה שנה גלגל כ-500 מיליון דולר.

כרטיסי מתנה פתוחים: 12 מיליארד דולר בתחילת המילניום

בין 1995 ל-2000 התרחב שוק כרטיסי המתנה בצעדי ענק, כאשר קמעונאים גדולים כמו מייסיז, גאפ ובלומינגדיילס השיקו כרטיסי מתנה ב-1998. שינוי משמעותי היה הצגתם של כרטיסי המתנה הפתוחים, בהם ניתן להשתמש ברשימה של עסקים, לעומת כרטיס המתנה המקורי, שניתן היה לממש אך ורק בבית העסק שהנפיק אותו. שווי השוק הגיע ל-12 מיליארד דולר בשנת 2000.

במילניום החדש, כרטיסי המתנה הגיעו אף הם אל האינטרנט, וב-2004 גיפט קארד כבר היה המתנה המבוקשת ביותר לחגים. מאז, ממשיכה התעשייה הזו לדהור במהירות.

כולם רוצים גיפט קארד: שווי שוק צפוי של 2 טריליון דולר עד 2027

כיום נדמה שהגיפט קארד כבש את העולם. מעסיקים, בין אם חברות ענק ובין אם עסקים קטנים, מעניקים לעובדים גיפט קארד בחגים, בימי הולדת ובהזדמנויות חגיגיות אחרות. גם האזרחים הפרטיים הבינו את הנוחות שמאפשר הגיפט קארד, והחלו להעניק אותו זה לזו באירועים מיוחדים. ב-2019 הוערך שווי השוק ב-619 מיליארד דולר. לפי חלק מהתחזיות, הוא צפוי להגיע ליותר מ-2 טריליון דולר עד 2027.

גיפט קארד – ההיסטוריה של המתנה שלא מפסיקה לתת - אמריקן אקספרס
גיפט קארד. קרדיט: Shutterstock

מה גורם לעלייה בפופולריות של כרטיסי גיפט קארד?

בעולם שבו כמות הזמן הפנוי מצטמצמת, נראה כי היתרון הגדול ביותר של הגיפט קארד הוא בעובדה שהוא חוסך עבורנו זמן. אין צורך לכתת רגליים לקניון כדי לקנות מתנה לחבר, וגם המעסיקים לא נדרשים להתחיל להשוות הצעות שונות למתנות לעובדים או לשבור את הראש כדי לחשוב מה כל העובדים יאהבו. רכישת הגיפט קארד היא פעולה קלה ומהירה, שכיום ניתן לבצע בפשטות גם באינטרנט.

גם עבור מקבל הגיפט קארד מדובר במתנה נוחה מאוד לשימוש: מגוון החנויות שמקבלות גיפט קארד מסוגים שונים עולה והולך, כך שהם יכולים לבחור מבין מבחר גדול מאוד של מוצרים, שירותים ואפילו חוויות. בנוסף, כיום יותר מתמיד, קל להזמין את המתנה הנבחרת באינטרנט – אפילו מהטלפון הסלולרי, ולקבל אותה עד הבית. כל אלה במחיר משתלם שמהווה גורם נוסף לבחירה בגיפט קארד.

מעצמת הגיפט קארד הישראלית

הישראלים לא איחרו לקפוץ על הטרנד, וגם כאן, הגיפט קארד נהפך לתו תקן למתנות לחג ראש השנה ובכלל. את התהליך האיצה מגפת הקורונה, שהשאירה אותנו בבית, ומנעה מאיתנו לשוטט בחנויות – כך שרכישה דרך האינטרנט היא הפתרון המועדף.

חברת BuyMe הישראלית מהמובילות בשוק הקימה ממשק אינטרנטי ידידותי שמאפשר לכל מי שקיבל כרטיס מתנה לבחור אם הוא מעדיף לרכוש צעצועים, בגדים, ארוחה במסעדת יוקרה או טיול ברחבי ישראל; את המימוש ניתן לבצע בקלות, גם כן דרך האתר. הטבה כספית מיוחדת ממתינה ללקוחות אמריקן אקספרס, שיכולים כעת לקבל שובר BuyMe בשווי 200 שקל, תמורת 140 שקל בלבד, הכולל גם הטבות עד הבית במיוחד לתקופה הנוכחית.

הפעילות של BuyMe הגיעה לשיא בעת משבר הקורונה, כאשר ישראלים גילו בהמוניהם את הקניות באונליין. שלא במפתיע, דווקא במארס 2020, כשאי הוודאות והחששות הציפו את המגזר העסקי, הושלמה עסקת הרכישה של BuyMe בידי חברת טלכלל, המשקפת לה שווי עצום של 250 מיליון שקל.

בשורה התחתונה, לפי כל הסימנים, הגיפט קארד כאן איתנו כדי להישאר – והשימוש בו רק יגבר ויתרחב, גם לאחר שמשבר הקורונה ישכך. הנוחות והקלות שבשימוש בכרטיס, האופציות הרבות למימוש המתנה והאפשרות לעשות כל זאת דרך הסלולרי או המחשב הביתי – ישמרו על מעמדו כמתנה המועדפת, הן בקרב המעניקים והן בקרב המקבלים.


אהבתם? שתפו את הכתבה
חזרה למעלה
;