אל תטוסו בלי לקרוא! איך אוכלים נכון בטיסות?

טייס מגלה: מה כדאי לאכול על המטוס, ממה עדיף להימנע ואיפה בשדה תמצאו אוכל מצוין רגע לפני ההמראה?  | הקפטן, טור 4

יום חמישי, 21 במרץ 2019

אני אדם שאוהב לאכול ואוהב לבשל. בכל פעם שאני מטייל בחו"ל אני מחפש את אותן שכיות חמדה נסתרות     לבקר בהן, ולמצוא את הטעמים המקומיים, האותנטיים שיתנו לי תחושת שייכות. יחד עם זה, בעוד שארצות היעד הן מקומות מצוינים לעשות בהן את אותם מסעות קולינריים, המטוס - ואומר זאת בעדינות - הוא לא בדיוק המקום לחפש בו קולינריה גבוהה.

האוכל במטוס הוא פונקציונלי, שבא לשרת מטרות פשוטות – להשביע את הרעב ולהפוך את הטיסה לנעימה מעט יותר. אם מצליחים גם ליהנות ממנו זה בונוס. אז כן, האוכל במחלקות היוקרה טוב יותר מהמחלקות האחרות, ובהחלט יש מדרוג בטיב האוכל. ועדיין, אם רוצים לאכול טוב, עדיף לשבת באחת מהמסעדות המצוינות שבשדות התעופה הגדולים (ועל כך בהמשך הטור). בכל זאת עליתם רעבים לטיסה? הנה כמה דברים שחשוב שתדעו.

זהירות, רוטב. אם יש טיפ אחד שאני יכול לתת לכם בבחירת המנות שמוגשות, זה תמיד להעדיף את המנה בלי הרוטב. בעיניי, המנות האלה הן פצצת זמן מתקתקת. המטוס עלול לקפץ, המגש עלול לזוז, וכל הרוטב עלול להישפך לכם על הבגדים. מטוס אינו המקום הנוח ביותר להחליף בו את ההופעה. אז נכון, רוטב הוא טריק של צוות המטבח שמונע מהבשר להתייבש, אבל בכל מחלקה תהיה לפחות מנה אחת שתוגש עם כמות מעטה יותר של רוטב. אני ממליץ ללכת עליה.

סטייק על המטוס. עם השנים, התפתחו מגוון רחב של טכניקות שמאפשרות לשפר את טעם המנות שמוגשות במטוס. במחלקה הראשונה באל-על לדוגמה, מגישים שקשוקה טעימה להפליא. מי שמבין קצת בהיבטים הטכניים הכרוכים בכך, יודע שזה אתגר לא פשוט בכלל. שמעתי גם על חברות תעופה שמגישות סטייקים לטסים, ועם השנים, כל נושא הקולינריה בשחקים הולך ומתפתח בצעדי ענק.

עניין של טעם. השמועה הרווחת היא שחושי הטעם והריח שלנו במהלך הטיסה נפגעים. האמירה היא, שבטיסות שמגיעות לגבהים של כ-33 אלף רגל, חוש הריח נפגע באופן אבסולוטי, והיכולת להבחין בין הטעם המתוק למלוח – נפגעת גם היא. אני באופן אישי לא חווה את זה. המטוס, מבחינת לחץ האוויר, מתנהג כמו ביקור במסעדה על צלע הר באירופה. אם יהיה לכם חוש טעם שם, אז חוש הטעם שלכם אמור לתפקד גם במטוס.

בניגוד לרוב המאכלים שמוגשים בטיסות, בכמה משדות התעופה דווקא תוכלו למצוא אוכל מעולה. ככלל, בשדות תעופה גדולים במיוחד, שבנויים לחוויה של שהות ממושכת, אפשרויות ההסעדה לרוב יהיו רבות יותר, וטובות הרבה יותר.

דעו שיש שני אזורים אסטרטגיים שכדאי לכם להתמקם בהם, אם אתם מחפשים לשבוע. האזור הראשון הוא האזור שקרוב לגייטים. שם תוכלו למצוא דוכני מזון, ובעיקר מזון מהיר. הם לרוב יהיו פחות טובים מהמסעדות שבתוך השדה עצמו ויפנו למי שמנסה לשבוע במהירות. הקהל של הדוכנים האלו הוא קהל שברוב המקרים ממהר לטיסה ולכן גם לא בררן, וזה מורגש. האזור השני יושב בחלק המרכזי של שדה התעופה, ושם כבר אפשר למצוא מסעדות לגיטימיות, אפילו מצוינות. הנה כמה דוגמאות.

הפאבים של הית׳רו. בחלק המרכזי בהית'רו, למשל, יש כמה מסעדות שמגישות אוכל פאבים אמיתי ומצוין, עם פאי רועים אנגלי ובירה טובה. אני תמיד מסתכל בקנאה וזוכר שאני בדרך להטיס מטוס, ולכן לא יכול לשתות.

הבשר של יוהנסבורג. בשדה התעופהO R Tambo  אכלנו ארוחה טובה במסעדה מקומית שישבה במרכז השדה, עם בשר דרום אפריקאי מעולה, בסטנדרט של מסעדה אמיתית, מהסוג שהיה כדאי להגיע אליה גם בלי להיקלע לשדה על הדרך.

העץ של בנגקוק. המסעדה הטובה ביותר בעיניי, והמנצחת בתחרות המסעדות הטובות בשדות התעופה, היא בלי שום ספק Mango Tree בשדה התעופה בבנגקוק. היא כבר ממש חלק מהפולקלור של הצוות, ואם יש לנו הזדמנות לבקר בה – אנחנו לא נפספס אותה. היא בעצם סניף של רשת מסעדות והאוכל בה טעים ומומלץ מאוד.

לסיום, הנה משהו קטן שאולי לא הכרתם. אנשי הצוות בתא הטייס מקבלים בדרך כלל שתי אפשרויות לארוחה חמה, ומאוד מקפידים על כך שכל אחד מהם יאכל ארוחה שונה לגמרי. הכלל הזה נובע מחוק בסיסי בעולם התעופה, שמתוכנן כך שאף אירוע בודד לא יגרום לתאונה. וכך, גם אם מישהו מהטייסים נפל בטעות על מנה מקולקלת, המטוס כולו ימשיך לתפקד כרגיל. חכם, לא?

אלון פרג, נשוי + 5, קברניט בחברת תעופה ומעביר סדנאות בשם "לטוס ללא פחד" שמיועדות לסובלים מחרדת טיסה. שירת כטייס קרב בחיל האוויר, בטייסת F-16


אהבתם? שתפו את הכתבה
חזרה למעלה
;