
כל לגימה היא טעימה מתרבות: ארצות התה הטוב בתבל
כן, בריטניה ברשימה, אבל אנחנו מבטיחים לכם שיש גם הפתעות. אלו המדינות שתחזרו מהן עם תה שיהפוך את החורף לפינוק מתמשך
הוא המשקה הנפוץ בעולם אחרי מים, יש בו נוגדי חמצון שמפחיתים את הסיכון למחלות לב וכלי דם, יש לו שמות רבים ויש לא מעט פולקלור סביב גילויו, אבל דבר אחד בטוח - תה הוא טעים, מרגיע וכיפי. בטח בחורף. הקור, הגשם והעננים הופכים אותו למשקה האולטימטיבי לעונה הקרה, ואם בקיץ מיליונים אוהבים לשתות תה קר, הרי שעכשיו מגיע הזמן להרתיח מים ולהתכרבל על הספה עם כוס תה ביד.
ישנו ריב לא פטור על קרדיט בנוגע להמצאת שקיקי התה: האם זה הסוחר הניו יורקי תומאס סאליבן שארז מנות קטנות של תערובת תה ושלח לחבריו ב-1908, או אולי היו אלה שתי אמריקאיות ממילווקי, רוברטה לוסון ומרי מולרן, שהגישו שבע שנים קודם לכן בקשה לרישום פטנט בשם "מחזיק עלי התה"?. כך או כך, שקיקי התה נתנו את הדחיפה והפכו את התה למשקה נגיש, נוח ופופולרי. אין פינה בעולם שלא מוקירים בה את התה וסגולותיו, אבל יש מדינות שבהן התה הוא דרך חיים, נטוע עמוק במסורת ובתרבות והוא מרכיב משמעותי בדרך החיים.
בריטניה
דורות של בריטים ישבו, ועדיין יושבים מדי יום, לתה מנחה בשעות אחר הצהריים. שולחן עם מפה, ספלים וצלוחיות, מפיות וסכו"ם, כריכונים וקנקני תה - טקס. אותה ארוחה קלה המלווה בכוס תה חם ומהווה אתנחתא מבורכת במהלך היום היא חלק מהפולקלור הבריטי וישנן לא מעט עוגות מצוינות שנרקחו כדי ללוות את המשקה. כן, שלוש מסיבות התה שעורכת המלכה אליזבת' השנייה בגינת ארמון בקינגהם הן המסיבות הכי לוהטות בבריטניה. התה הגיע לממלכה במאה ה-16 והמסחר בו תרם רבות לשגשוגה של האימפריה. הבריטים טיפחו זנים שונים בקולוניות שלהם, בעיקר תה שחור, תה אולונג ותה ירוק ותחילה הוא נחשב למשקה רפואי. האריסטוקרטים אימצו אותו כמשקה המקובל גם על נשים וכשהמעמד הבינוני יכול היה להרשות לעצמו לקנות סוכר הוא הפך גם למשקה של העם. הנוהג הבריטי לשתות תה עם חלב החל במאה ה-18, מסיבות מעשיות לחלוטין: כדי לצנן את המים ולמנוע מהכוסות להיסדק.
עם איזה תה לחזור הביתה? הבריטים אמנם לא מגדלים תה אבל מייבאים זנים משובחים מרחבי העולם ויוצרים תערובות משובחות וטעימות. Yorkshire Gold, Twinings of London, Harney & Sons ו-Tazo Tea הם כמה מהמותגים המקומיים שתשמחו ללגום בחורף הישראלי.

הודו
מסורת התה הבריטי קשורה באופן הדוק למושבה שלה לשעבר, הודו, אשר נחשבת ליצרנית התה השנייה בגולדה בעולם עם כ-1.3 מיליון טונות של תה בשנה. הנתון המדהים הוא שכ-70% מהתה המיוצר בהודו נצרך בידי הודים. תערובת הצ'אי המתובלת, שאותה נהוג לשתות גם עם חלב, היא הפופולרית ביותר. שני סוגי תה מפורסמים שהודו משקה איתם את העולם הם תה אסאם, שעליו השחורים ידועים בארומטיות שלהם ועלי התה ממחוז דרג'ילינג שמהם מייצרים תה ירוק ותה לבן איכותיים ביותר.
עם איזה תה לחזור הביתה? Tata Tea הוא מותג התה הגדול בתת היבשת, אבל כדאי לנסות גם את Brooke Bond Taj Mahal Tea, וכמובן שאתם חייבים ליהנות מתערובות הצ'אי המעולות של Chai Box וגם של Chai Wala ו-Blue Hour Tea.

אולי יעניין אותך גם
סין
1.3 מיליארד בני אדם לא יכולים לטעות. הסינים מובילים את העולם בצריכת תה חם וקר משתי סיבות: הם המדינה המאוכלסת בעולם ותה שזור בתרבות שלהם כבר אלפי שנים. על פי האגדה, התה התגלה על ידי הקיסר שן נונג בשנת 2737 לפני הספירה כאשר עלה משיח סמוך נפל למים חמים ששתה הקיסר. הסינים מגישים את התה בכלי חרסינה עדינים, יש להם בתי תה שבהם יושבים יחד לשתות ולשוחח, הם מייחסים לו סגולות רפואיות שונות וסביב המשקה התפתחה גם אמנות של כלים ועיטורים. בזכות מגוון אזורי האקלים במדינה, בסין מגדלים זנים רבים של תה והיא מובילה את התעשייה העולמית עם 2.4 מיליון טונות בשנה. הזנים הנפוצים שסין מגדלת הם תה לבן מצמח הקמליה, תה ירוק, תה אולונג ותה שחור.
עם איזה תה לחזור הביתה? לסינים יש כמה מותגי תה מעולים שמוכרים בעיקר במדינה עצמה. התה הירוק של Long Jing ושל Bi Luo Chun נחשב למשובח ביותר, Tie Guan Yin ידועים בשל תה אולונג מצוין וכדאי לרכוש את התה השחור של Qi Men Hong Cha.

טורקיה
מופתעים? הקפה הטורקי זכה לתהילת עולם והעות'מנים היו אלה שהביאו בכיבושיהם את הקפה לאירופה, אבל טורקיה המודרנית היא אחת מאימפריות התה העולמיות והטורקים הם צרכני התה הכבדים בעולם פר נפש. טורקי ממוצע צורך יותר משלושה ק"ג של עלי תה בשנה! הזינוק בפופולריות אירע כשמחירי הקפה במדינה האמירו במהלך המאה ה-20 והתה הפך לחלופה מנצחת. טורקיה אינה רק צרכנית תה אלא גם היצרנית השישית בגודלה בעולם עם 234 אלף טונות של עלים בשנה. מרבית היבול גדל באזור הגשום שבסביבות העיר ריזה לחופי הים השחור, בצפון-מזרח המדינה. הסוג הפופולרי ביותר הוא תה שחור. הטורקים אוהבים להגיש את התה בכוסות זכוכית נאות ובקנקנים מעוצבים. בבתי התה ובשווקים אתם תראו את הטורקים מכינים תה על ידי הצבת קנקן אחד על קנקן נוסף. הם מרתיחים את הקנקן התחתון שהוא לעולם הגדול מבין השניים ואז מוזגים מעט מים רותחים לקנקן הקטן כדי ליצור תמצית חזקה. בשאר המים הם משתמשים כדי לדלל את המשקה, בהתאם לטעמכם.
עם איזה תה לחזור הביתה? נסו את Organic Rize Black Tea, התה הירוק של Hafiz Mustafa, הארל גריי הארומטי של Caykur ואם אתם מבקרים במסגד הכחול באיסטנבול, לכו אל בזאר ארסטה שמאחוריו, שתו תה בטעם תפוחים וקנו את התערובת כדי שתתפנקו איתה בבית.
