חוויה מזוקקת: הכירו את יעדי הוויסקי הטובים בעולם

ממולדת הסינגל מאלט ועד ארץ הוויסקי העולה – כך תצאו למסע בעקבות המשקה האהוב

יום שלישי, 30 באוקטובר 2018

"יותר מדי מכל דבר זה רע, אבל יותר מדי וויסקי טוב זה אף פעם לא מספיק". הסופר המהולל סמואל לנגהורן קלמנס, הידוע כמארק טוויין, ידע תמיד להכניס עולם ומלואו למשפט אחד מדויק. וויסקי הוא אחד המשקאות החריפים הכי פופולריים בעולם ומדי יום נמזגים מיליוני ליטרים מסוגיו השונים בכל פינה בגלובוס. צבעו הזהוב, הניחוח העוקצני והמעושן והטעם העשיר שמחליק בגרון הופכים אותו למשקה אלכוהולי בעל מעמד מיוחד, כזה שנושא בחובו היסטוריה ארוכה ואהבה חוצת גבולות. אם אתם מאלה שרוצים להריח מקרוב את חביות עץ האלון שבו משמרים אותו וללגום אותו היישר מידי בעל המזקקה שהכין אותו, זו החופשה הבאה עבורכם: טיולי הוויסקי במדינות הגדולות שמכינות את המשקה המלכותי.

סקוטלנד

אם תשאלו סקוטי מה סוג הדם שלו, סביר להניח שיענה לכם "סינגל מאלט". יצרנית הוויסקי הגדולה בעולם והמדינה שהמציאה ומזוהה יותר מכל עם המשקה, מתגאה ב-126 מזקקות שמייצרות 1.3 מיליארד בקבוקים בשנה; 40 אלף העובדים השונים בתחום מגלגלים תעשייה שהיקפה כ-20 מיליארד ליש"ט. המשקה הלאומי, נקודה.  

הטאצ' המיוחד: ה"סינגל מאלט", אותו וויסקי שעשוי מלתת שעורה בלבד ומיוצר במזקקה אחת בזיקוק דודי בלבד מאפיין את הסקוטים. טעמו מובחן ועמוק יותר. הסקוטים לוקחים את הזמן ומבחינתם וויסקי בן עשר הוא צעיר שעדיין לא מיצה את מלוא הפוטנציאל שלו. החביות הישנות והמשומשות שבהן משתמשים מעניקות ארומה וטעם משלהן וכל החבילה הזאת, יחד עם המסורת והאהבה, מכתירה אותם למלכי המשקה בעולם. 

איפה לטייל וללגום? איפה לא.סקוטלנד כולה היא טיול בארץ הוויסקי, אבל מומלץ להתמקד באזור ספייסייד (Speyside) שבו כ-50 מזקקות, חלקן גדולות וידועות כגלנפידיך – בה הסיור מתחיל בשדות השעורה ומסתיים במזיגת וויסקי אל הכוס – ובמזקקת סינגלטון. בבירה אדינברו תוכלו לראות את אוסף בקבוקי הוויסקי המקומי הכי גדול בעולם במוזיאון הוויסקי ולקבל הדרכה ממומחה וויסקי והשתתפות בסדנת הכנה של המשקה.

הבקבוקים שתחזרו איתם לארץ: Glenlivet 18 YO, Talisker 25 YO

ארה"ב

אם יש משקה שמבדיל בין בריטניה לארה"ב זהו הוויסקי. הסקוטים לעולם לא יקלקלו את טעמו עם קוביות קרח ומבחינתם בורבון, סוג הוויסקי הפופולרי בארה"ב, הוא בכלל לא וויסקי. אבל את האמריקאים כל זה לא מעניין. הם שותים קרוב ל-450 מיליון ליטרים של וויסקי בשנה ונהנים משפע של יצרנים מקומיים קטנים ומותגי-על חובקי עולם.

הטאצ' המיוחד: בורבון, כמובן. וויסקי שבו לפחות 51% הם תירס ואחוז האלכוהול בתום תהליך הזיקוק לא יעלה על 80%.התכונה הבולטת של הוויסקי האמריקאי היא ניחוח וניל מתוק הנובע מהתיישנותו בחביות עץ אלון חדשות.

איפה ללגום ולטייל? כדי להבין את הוויסקי האמריקאי אתם צריכים להתרחק מניו יורק או לוס אנג'לס ולחדור אל לבה הפתוח והכפרי של ארה"ב, אל קנטקי וטנסי. לפני יותר מ-200 שנים בני משפחת בוהם (Böhm) היגרו מגרמניה, שינו את שם משפחתם לבים ומייצרים בורבון איכותי תחת המותג Jim Beam, הקרוי על שמו של אחד מבני המשפחה. דרומית לקנטקי נמצאת טנסי, ובה מפעלי מותג העל ג'ק דניאלס. בשני מקדשי וויסקי אלה תוכלו לראות איך האמריקאים מייצרים את המשקה שהפך לחלק מה-DNA שלהם. קפיצה למרוץ הסוסים המפורסם בלואיוויל שבקנטקי או למשחק פוטבול של טנסי טייטנס בנשאוויל תחבר אתכם להוויה אמריקאית שלא הכרתם.

הבקבוקים שתחזרו איתם לארץ: Jack Daniel’s Single Barrel Rye, Kentucky Owl Rye #1


אירלנד

יצרנית הוויסקי הרביעית בגודלה בעולם טוענת לבעלות על המשקה, אבל הוויכוח ההיסטורי עם הסקוטים הוא רק הזדמנות לפתח סמול טוק עם המקומיים מעל כוסית משקה, וליהנות ממדינה שמתהדרת ביצרנים איכותיים ובוויסקי בעל טעמים עדינים וחלקים. אירלנד התאוששה מזמן מ"תקופת היובש" בשנות ה-20 של המאה ה-20 וכיום יש בה תעשייה פורחת וגדלה.

הטאצ' המיוחד: האירים אוהבים את הוויסקי שלהם כבלנדים שמורכבים ממאלט בזיקוק עם תערובות דגנים שונות (grain), ובניגוד לסקוטים שמזקקים פעמיים, הם מזקקים את המשקה שלוש פעמים והופכים אותו לקל ונעים יותר מזה של שכניהם. המשמעות: אפשר לשתות ממנו קצת יותר.

איפה לטייל וללגום? כמו סקוטלנד, גם אירלנד היא ארץ שבה תיירות הוויסקי משגשגת והאירים הקימו את The Ireland Whiskey Trail, כדי שכל מי שבא לארצם הירוקה יוכל ליהנות מכל המידע שצריך כדי לדעת היכן נמצאות המזקקות השונות, איפה הברים המפורסמים ביותר והיכן המלונות המומלצים לשינה אחרי ערב של שתייה.

יש לא מעט מה לראות בבירה דבלין, אבל אחד מאתרי החובה מבחינתכם הוא ביקור במוזיאון של מזקקת ג'יימסון ברחוב bow. המזקקה, שמייצרת את הזהב הנוזלי מ-1780 ועד היום, הפכה שם נרדף לוויסקי אירי ושם תוכלו ללמוד על ההיסטוריה שלה, ליהנות מטעימות ולראות מקרוב איך נראית מסורת שמייצרת איכות.

הבקבוקים שתחזרו איתם לארץ: Jameson Black Barrel, Tullamore Dew 12-Year Special Reserve


יפן

מופתעים, הא? טוב, אז שימו לב: יפן היא אימפריה במושגי המשקה. ממש ארץ הוויסקי העולה. הכול התחיל כשב-1923 למד יפני בשם שינג'ירו טורי את סודות הסינגל מאלט הסקוטי ושנה אחר כך הקים מזקקה בימאזאקי, פרבר של קיוטו. בזכות מים איכותיים במיוחד ותהליך קפדני, הצליח טורי לייצר וויסקי מעולה והביא את בשורת המשקה ליפן, שהתאהבה בו ובגדול. כיום המזקקות היפניות קוטפות פרסים ברחבי העולם והמשקאות שלהם נחשבים למעולים שבמעולים.  

הטאצ' המיוחד: היפנים מייצרים בעיקר סינגל מאלט בסגנון הסקוטי אולם אוהבים יותר טעמים פירותיים, מתקתקים ועדינים ומשתמשים לעתים בחביות מעץ דובדבן.

איפה לטייל וללגום: ימאזאקי שבקיוטו היא אחת המזקקות המפורסמות בעולם ועל רקע ההרים המיוערים שבפאתי קיוטו היפה תוכלו להתוודע לתהליך הייצור הקפדני של המקומיים. בקצה הצפוני של יפן, כשעתיים נסיעה מסאפורו, נמצא עוד מותג-על: מזקקת Nikka שתעניק לכם חוויה של טבע, אלכוהול ומסורת יפנית של הצלחות.

הבקבוקים שתחזרו איתם לארץ: Suntory Yamazaki 18 Years OldNikka Single Malt Yoichi


אהבתם? שתפו את הכתבה
חזרה למעלה
;