
כרטיס דביט – כל מה שצריך לדעת על כרטיס החיוב המיידי
קונים רק בכסף שיש בחשבון, לא ניתן לדחות תשלומים לחודש הבא, וישנו מעקב צמוד אחר המאזן הפיננסי: אלה הם רק חלק מהמאפיינים של כרטיס דביט. לפניכם המדריך המלא לשימוש בכרטיס החיוב המיידי
יום שני, 27 בדצמבר 2021
הוא אולי נראה כמו כרטיס אשראי, אבל בפועל הוא משהו אחר לחלוטין; ואף שבעולם השימוש בו מקובל למדי, בישראל הוא הרבה פחות מוכר. זהו כרטיס הדביט – כרטיס אותו יש לטעון בכסף לפני השימוש, וניתן להוציא באמצעותו רק את הסכום שהפקדנו מראש, ולא אגורה אחת יותר. זאת, בשונה מכרטיסי אשראי אחרים בישראל, שמספקים מסגרת אשראי – אשר מאפשרת לנו להוציא גם יותר ממה שיש בחשבון הבנק שלנו כרגע.
למעשה, באופן מסוים דומה כרטיס הדביט לכסף מזומן אשר נמצא בארנק שלנו. כל עוד יש לנו בארנק שטרות ומטבעות, נוכל לשלם על שירותים ומוצרים, אך מרגע שהארנק התרוקן, ובהנחה שאין לנו כרטיס אשראי, לא נוכל לבצע רכישות. אך בניגוד לשטרות נייר, כרטיס הדביט אינו מתבלה ונקרע. נוסף על כך, בעת השימוש בכרטיס על מנת לבצע רכישה, תאלצו להקליד את קוד סודי – כך שמדובר בפעולה ברמת ביטחון גבוהה.
כלכלנים ויועצים פיננסיים מסבירים כי כרטיסי הדביט גורמים לצרכנים לקנות לפי האמצעים שברשותם; יש כסף בכרטיס? קונים. אין? לא קונים. המשמעות היא תכנון מקדים של הוצאות - כאשר לא ניתן להוציא בספונטניות סכומי כסף לא מתוכננים, ואי אפשר לגלגל הוצאות מחודש לחודש, ולשלם בתשלומים.

מהם המאפיינים של כרטיס דביט?
ראשית, המאפיין החשוב ביותר עמו פתחנו, הוא העובדה שבכרטיס זה יש לטעון כסף מראש, וברגע שמוציאים את כל הכסף שהוטען מראש, לא תינתן האפשרות להוציא עוד כסף, עד הטעינה הבאה של הכרטיס. שנית, בכרטיס דביט אפשר לבצע פעולות שלא ניתן לעשות בכסף מזומן, כמו רכישה מרחוק, באמצעות הטלפון או האינטרנט. בנוסף, ניתן להשתמש בו לצורך משיכת כסף מזומן מכספומט.
מאפיין נוסף הוא החיוב המיידי, אשר מתבצע תוך יום או יומיים לכל היותר מרגע העסקה. זאת, בעוד בכרטיסי אשראי לרוב החיוב נדחה בכמה ימים ואף שבועות, עד למועד החיוב החודשי. גם תשלומים אינם באים בחשבון כשמדובר בכרטיס דביט.
מי יכול לקבל כרטיס דביט?
בשל פשטות העיקרון שמאחוריו והעובדה שהוא אינו מאפשר כניסה לחובות, כמעט כל אחד יכול לקבל כרטיס דביט, גם אם אין באפשרותו לקבל מהבנק כרטיס אשראי או פנקס צ'קים.

איך זה עובד בעולם?
מחוץ לישראל, שיעור השימוש בכרטיסי הדביט הוא גבוה הרבה יותר. בניגוד למתרחש אצלנו, במדינות אחרות קיימת הפרדה בין כרטיס האשראי לבין כרטיס הדביט, שניתן להשתמש בו למשיכת כסף מכספומט באמצעות קוד סודי.
מה לא ניתן לבצע באמצעות כרטיס דביט?
קודם כל, לא ניתן לחרוג ממסגרת העו"ש בחשבון הבנק בשימוש בכרטיס הדביט, אלא אם ניתן אישור מיוחד לכך. בנוסף, אי אפשר להשתמש בכרטיס דביט לתשלומי ביטחון או כאלה שסכומם הסופי לא ידוע – למשל, לא ניתן לתת אותו כביטחון כאשר מגיעים למלון, ואי אפשר להשתמש בו בתחנות דלק, כאשר סכום החיוב לא ידוע מראש. גם הוראות קבע לא ניתן לבצע בכרטיס הדביט.
מה היתרונות של כרטיס דביט?
היתרון המרכזי הוא כמובן ההתנהלות המחושבת יותר שהוא דורש מהצרכנים. מעבר לעובדה שאנו מוציאים רק את הכסף שקיים בחשבון ולא מעבר לכך, העובדה שהחיוב הוא מיידי, מאפשרת לנו לדעת בכל עת מה המצב האמיתי של חשבון הבנק באותו רגע נתון.
צרכן שאינו חורג מהמסגרת, לא ישלם את העמלות הגבוהות על חריגה. בנוסף, מי שמחזיק בכרטיס אשראי ויש לו גם כרטיס דביט, לא יידרש לשלם דמי שימוש בכרטיס – למשך שלוש שנים. גם אם אין לו כרטיס נוסף, דמי השימוש בדביט נמוכים יחסית.
יתרון נוסף הוא העובדה שהתשלום בכרטיס הדביט מגיע אל המוכרים והספקים מהר יותר, תוך 24-48 שעות בלבד. כמו כן, ניתן גם להשתמש בכרטיס הדביט בעת ביצוע עסקאות בחו"ל – אך יש לבדוק מראש את העמלות הכרוכות בפעולה זו.
לסיכומו של עניין, כרטיס דביט יכול לסייע לצרכנים להיות במעקב הדוק יותר אחרי ההוצאות שלהם ובעיקר להימנע מכניסה לחובות, עם זאת חשוב לזכור שההתנהלות עמו היא שונה מהתנהלות עם כרטיס אשראי רגיל ולכן, לצד היתרונות, קיימים גם מספר חסרונות שעליכם לקחת בחשבון.