
אפל פיי עולה לישראל: מבוא לתפוח הגדול
6 שנים לאחר השקתו, שירות התשלומים של אפל עושה סוף סוף עלייה לארץ הקודש. אכן, התפוח הגדול הופך לתפוח בדבש. אבל מה זה בדיוק אפל פיי, מה אפשר לעשות אתו, למה זה קורה רק עכשיו ואיך כל זה קשור לקורונה?
יום שלישי, 08 ביוני 2021
אפל פיי (Apple Pay), שירות התשלומים בטאץ' של אפל, מושק בימים אלה בארץ. בשורה שהגיעה למחוזותינו לראשונה בנובמבר 2020 בהודעה שפרסמה ישראכרט לבורסה בתל אביב, בו הודיעה על חתימת ההסכם ההיסטורי עם אפל.
ישראכרט, ובכללה גם אמריקן אקספרס, חולשת כיום על כ-50% מכרטיסי האשראי בשוק הישראלי. בהתחשב בכך שגם השחקניות המרכזיות האחרות בשוק חתמו על הסכמים עם אפל, ברור ששוק האשראי והתשלומים הישראלי שהתפתח במהירות בשנתיים האחרונות, החל להכין את עצמו לשינוי משמעותי נוסף.

אפל פיי בישראל: איך זה יעבוד?
אפל פיי(Apple Pay) הוא הארנק האלקטרוני של אפל. מדובר באפליקציה שהמשתמשים מורידים לסמארטפונים שלהם – במקרה זה אייפונים – ומאפשרת לבצע קניות בנוחות ובקלות, ישירות מהטלפון הנייד מול מסופונים בבתי עסק. מדובר במסופונים שהטמיעו טכנולוגיית אבטחה מתקדמת בשם EMV – ראשי תיבות של חברות האשראי שיצרו אותו: Europay, Mastercard ו-Visa. טכנולוגיית EMV קיימת גם בכרטיסי אשראי עם שבב אלקטרוני ומאפשרת למעשה תשלום בטאץ' וביצוע עסקאותContactless (ללא מגע) בקלות באמצעות כרטיס אשראי או באמצעות טלפון חכם.
אפל פיי נוחת בישראל ולקוחות אמריקן אקספרס נהנים מהטבות השקה
מחזיקי כרטיס אשראי של אמריקן אקספרס בכיס אחד ואת האייפון בכיס השני? יש לנו 2 הטבות השקה מיוחדות עבורכם ל-6 השבועות הקרובים:
לקוחות אמריקן אקספרס יהנו מצבירת כפל נקודות Membership Rewards (לא כולל פלייקארד ובכפוף לתנאי ההטבה ולתקנון Membership Rewards), כמו גם מ-10% קאשבק על כל רכישה באפל פיי, עד 100 ש"ח החזר.
וזוהי רק ההתחלה, שוק הארנקים הדיגיטליים פורח עכשיו ושווה לעקוב בזמן אמת אחר ההטבות שיינתנו למשתמשי אמריקן אקספרס, בהווה ובעתיד. כי צפויות להיות הטבות רבות ומגוונות.

למה אפל פיי מגיע לישראל רק עכשיו?
עד לאחרונה פיגרה ישראל בכל הקשור להטמעת טכנולוגיית EMV לאבטחת תשלומים מתקדמת ולתשלומים ללא מגע. אחרי שנים של חדירה איטית לשוק של הטכנולוגיה החדשה, דברים החלו להשתנות במהירות, בחסות משבר הקורונה ובעידודו הפעיל של בנק ישראל.
לפי המתווה שקבע הבנק המרכזי, כל רשת עם מחזור מכירות של יותר מ-100 מיליון שקל חוייבה בהטמעת טכנולוגיית EMV עד סוף השנה האזרחית 2020. בתי עסק חדשים שקמים כיום מחוייבים כבר לעבוד עם הטכנולוגיה החדישה. עד יולי 2021 כל בתי העסק יחוברו ל-EMV, למעט תחנות דלק, והחל מאוגוסט 2022 כל בתי העסק בישראל יחויבו להתחבר ל-EMV, ללא יוצאים מן הכלל.
בשוק הישראלי פעילים כיום ארנקים אלקטרוניים של כל חברות האשראי, בהובלת אפליקציית AnyPay המאפשרת תשלום בטאץ' וללא מגע; וארנקים אלקטרוניים של ענקיות בינלאומיות כמו גוגל פיי ועלי פיי. אלא שכל אלה זמינים כיום רק לבעלי טלפונים עם מערכת הפעלה מסוג אנדרואיד. iOS, מערכת ההפעלה של אפל שמותקנת על כל מכשירי האייפון, היא מערכת סגורה וניתן להוריד אליה רק ארנק אלקטרוני אחד – נכון, אפל פיי כמובן.
כך בשעה טובה עם השלמת "העלייה" לארץ של שירות התשלומים של אפל, יוכלו כעת גם בעלי אייפון ומוצרי אפל אחרים לשלם בטאץ' בקלות באמצעות הסמארטפון שלהם. כן כן, הקניות יוכלו להתבצע גם דרך השעונים החכמים של אפל. אפל השיקה את אפל פיי לפני כשש שנים, בשנת 2014. שירות התשלומים שלה פועל כיום ביותר מ-60 מדינות, בהסכמים מבוססי עמלות מול חברות האשראי המקומיות והבינלאומיות.
אפל פיי: בטוח לפרטיות – וגם לבריאות
הארנק הדיגיטל ככלל נחשב כיום לשירות תשלומים עטור יתרונות. ראשית, הוא נטול משקל או מקום פיזי וקל לתפעול באמצעות קירוב או נגיעה קלה של הטלפון הנייד או השעון החכם. מעבר לכך, ארנק דיגיטלי מצמצם מאוד את הסכנה של גניבת פרטי אשראי והונאות אשראי. הארנק הדיגיטלי גם מאפשר לנו, הצרכנים, להיפטר כמעט לחלוטין משלל אמצעי התשלום שהיו קריטיים לקיומנו עד לא מזמן: כסף מזומן בשטרות ומטבעות, צ'קים, כרטיסים מסוגים שונים. כל זאת, תוך שימוש חכם ויעיל בכרטיסי המועדון שלנו.
היתרון הגדול, והמדובר ביותר בימי הקורונה, עם זאת, הוא יכולתם של הארנקים הדיגיטליים לצמצם מגע ולזרז את מעמד התשלום ואת עזיבת בית העסק. כשמשלמים בטאץ' קל יותר למנוע הישארות ממושכת בבתי עסק ובכל לצמצם העברת נגיפים ולשמור על בטחוננו ובריאותנו.
הקורונה הזניקה את הביקוש והצורך בשירותים דיגיטליים או ללא מגע יד אדם. לפי סקר של חברת מאסטרקארד ממאי 2020 שהתבסס על 17 אלף צרכנים מ-19 מדינות, כ-80% מהצרכנים החלו לשלם בטאץ', באמצעות אימוץ שימוש בטכנולוגיות תשלום ללא מגע (EMV). ברבעון הראשון של 2020 נרשם זינוק של כ-40% בעסקאות ללא מגע בעולם, בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2019. 74% מהנשאלים בסקר של מאסטרקארד העריכו כי ימשיכו לשלם ללא מגע גם לאחר סיום מגפת הקורונה. נראה שגם על הציר הזה, הכניסה של אפל פיי לישראל הגיעה בתזמון טוב. ובכל זאת כמה מילים לסיום על אבטחה טכנולוגית:

כמה התשלום באפל פיי וארנקים דיגיטליים אחרים בטוח בהשוואה לתשלום בכרטיסי אשראי?
לכל אמצעי תשלום יש יתרונות משלו, אבל כדאי לדעת שכאשר משלמים בטאץ' באפל פיי באמצעות האייפון שלכם, נתוני האשראי שלכם לא יעברו לבית העסק, לא ישמרו אצלו ולא יוכלו להוות יעד לפורצים. בנוסף לכך, אם האייפון שלכם ייגנב או ייפול לידיים הלא נכונות, כל קנייה תחייב בקוד או טביעת אצבע.
כמו כן, לפי חוק שירותי תשלום שנכנס לתוקף באוקטובר 2020, בכל מקרה של שימוש לרעה שבוצע דרך אפל פיי, האחריות תוטל על חברת האשראי המקומית שדרכה בוצע השימוש. כך שאם אתם משתמשי אייפון, נשאר לכם רק להתקין אפל פיי ולהצטרף לעולם הארנקים הדיגיטליים שצובר תאוצה בעולם.
*בכפוף לתנאי שימוש "תשלום בנייד" המפורטים באתר ובאפליקציית אמריקן אקספרס ולתנאי שימוש Apple Pay המפורסמים על ידי Apple | בכפוף לתקנון המבצע ולתקנון Membership Rewards | עד 5,000 יחידות במלאי | השירות זמין למשתמשי מערכת הפעלה IOS הנתמכים בלבד | השירות אינו תקף לכרטיסים המונפקים על ידי בנק יהב או אגוד ואינם זכאים להטבות על פי תקנון זה | השירות נתמך בכרטיס בינלאומי בלבד | הודעת SMS תישלח ללקוח לאחר הרכישה | ההחזר יינתן במועד החיוב החודשי שלאחר ביצוע הרכישה, עד 100 ₪ החזר | בהתאם למדיניות אמריקן אקספרס יישלח קוד אימות חד פעמי לטלפון הנייד המעודכן במערכות החברה.