
הארנק נגנב? כל מה שחייבים לדעת על ביטול אשראי
מה עושים כשכרטיס האשראי אובד? ביטול אשראי, הסדרת תשלומים שוטפים ועוד
יום ראשון, 10 ביולי 2022
אין דבר יותר מרגיז ומתסכל מאשר לאבד את הארנק ומייד כל תשומת הלב שלנו מוכוונת לבעיה העקרונית הזו – איך ממשיכים בחיי היומיום ללא ארנק, ומה הן הפעולות שצריך לעשות?
כמובן שהתכולה החשובה ביותר וגם הרגישה ביותר בארנק של רובנו הוא כרטיס אשראי. אמנם תעודת זהות היא חשובה, אבל אובדן שלה לא מונע מאיתנו את הרכישה הבאה, ואי אפשר לרוקן את חשבון הבנק שלנו באמצעותה. מסיבה זו, רוב הפעולות המיידיות שכדאי לעשות קשורות לאשראי שלנו – ביטול אשראי, דאגה להמשך תשלומים שוטפים, הנפקת אשראי חדש וכדומה.
ביטול אשראי: חסימת כרטיס האשראי
אובדן כרטיס אשראי יכול להיות מבהיל ומבלבל. ראשית, בשל העובדה שייתכן ואין ביכולתנו לשלם כעת על הנסיעה הבאה בתחבורה הציבורית או לחילופין על המלון בו אנו שוהים כעת בחו"ל. מעבר לכך, הדבר שמעורר הכי הרבה חשש הוא הסכנה שהכרטיס יימצא על ידי האדם הלא נכון, ואותו אדם יגהץ אותו כאוות נפשו.
בשלב זה, נקיטת הצעדים הנכונים בסדר הנכון ובאופן מידי, תפחית משמעותית את הסכנה: ראשית, בין אם אתם בישראל או בחו"ל, דווחו לחברת האשראי שלכם על האובדן. ניתן לדווח על גניבה או אובדן כרטיס אשראי דרך האתר, האפליקציה של אמריקן אקספרס או דרך שירות הלקוחות. ההודעה הדיגיטלית היא האפשרות המהירה והאפקטיבית ביותר, וניתן לבצע אותה באזור האישי באתר.
חברת האשראי חוסמת באופן מידי את הכרטיס לביצוע עסקאות חדשות, ובכך מבטלת את הסכנה. כאשר על כל יום שבו לא הודענו על האובדן, נשלם 30 שקל שתוספת סכום אחיד של 75 שקלים – או סכום העסקאות שבוצעו עד לרגע ההודעה, לפי הסכום הגבוה מבניהם.
לאחר מכן, כל שנצטרך הוא להחליט האם לבטל את הכרטיס לצמיתות, או רק להקפיא את היכולת להשתמש בו. מדוע קיימת אופציית ההקפאה? פעמים רבות אנחנו נוטים ללכת לקיצוניות מתוך החשש שבכרטיס ייעשה שימוש לרעה – ומבטלים אותו לחלוטין. זאת, רק כדי למצוא אותו כמה שעות אחר כך מונח מאחורי הטלוויזיה או לחילופין לקבל אותו שחזרה מנהג המונית הנאמן שחזר עם האבדה.
למעשה, לכל מקרה שלא יהיה, הקפאת הכרטיס מאפשרת להחזיר אותו לפעילות במקרים כאלה ועד 72 שעות מרגע ההקפאה, ואם הוא אינו נמצא לאחר פרק הזמן הזה – לבטל אותו לחלוטין.

ביטול אשראי: דאגה לתשלומים השוטפים
דבר נוסף שחייבים לטפל בו הוא התשלומים השוטפים. בין אם מדובר בכרטיס אשראי פרטי או שזהו כרטיס אשראי עסקי, קרוב לוודאי שקיימים בו תשלומים שמחויבים ישירות מהכרטיס. אלו יכולים להיות תשלומים לחברות תקשורת סלולארית, למנויים לשירותים דיגיטליים כמו שירותי האינטרנט, תשלומים לבית הספר, שכר דירה ועוד. ולכן חשוב לדעת - בעת ביטול האשראי שביצענו, הנפקת כרטיס אשראי חדש מתבצעת באופן מידי על ידי חברת האשראי, עלינו רק לוודא שכלל התשלומים שהיו קשורים לכרטיס האשראי הישן יעברו באופן חלק אל הכרטיס החדש.
חברת האשראי, שלה הודענו בזמן על האובדן, היא גם זו שמנפיקה את הכרטיס החדש. ברוב המקרים, חברות האשראי יודעות לנתב את התשלומים הקבועים שנמצאים על הכרטיס שאבד ישירות אל הכרטיס החדש. ואולם, כשמדובר בעסקים קטנים לעתים החיובים אינם מבוצעים בסליקה אוטומטית, אלא מוזנים על ידי אדם מדי חודש. לכן עלינו לשים לב ולהודיע לגופים כאלה שכרטיס האשראי שלנו אבד – ולתת להם את פרטי האשראי החדשים שלנו.
ביטול אשראי: איך להימנע מאובדן
הדרך הכי טובה להימנע מהמצב שבו אינכם יודעים היכן הכרטיס שלכם עם כל הבהלה הכרוכה בכך, היא פשוט לא לאבד אותו. למרות שהמערכת ערוכה לאובדן של כרטיס אשראי – מבחינת מהירות התגובה, הכיסוי הכספי, היכולת להקפיא את הכרטיס וכן הלאה – מצב שבו הכרטיס הולך לאיבוד הוא לא נעים בכלל.

כיצד נמנעים מהמצב הזה?
ראשית, אל תיקחו את כרטיס האשראי שלכם למקומות שבהם אין לכם בו צורך. יוצאים לריצה? אין צורך לסחוב את הכרטיס אתכם. יורדים לים ויש מספיק מזומן? תשקלו להשאיר את הכרטיס בבית. באותו האופן, מומלץ לשמור את כרטיס האשראי במקום קבוע ולא להעביר אותו יותר מדי – בארנק, בתיק או במגן של הטלפון הנייד – לבחור מקום אחד ולדאוג שתמיד ייכנס בחזרה לאותו מקום.
בנוסף לכך, עשו לעצמכם מנהג; בכל פעם שאתם מוציאים את כרטיס האשראי מהכיס, עקבו אחריו עם המבט, עד לחזרתו למקום שממנו הוא יצא. הרי אנחנו עושים שימוש בכרטיס רק כדי לקנות או להזין פרטים באתר אינטרנט – פעולות שלוקחות שניות בודדות. המשימה היא אף יותר פשוטה בעידן של תשלום אשראי ללא מגע בבתי עסק, שבו הכרטיס פשוט לא עוזב את היד במהלך כל פעולת התשלום. יתרה מכך, כיום יש טכנולוגיות ללא-מגע שמאפשרות תשלום ישירות מהטלפון או מהשעון החכם, מבלי לשלוף את כרטיס האשראי כלל.
ביטול אשראי: סיכום
כמובן שעדיף לא לאבד את כרטיס האשראי, לא בארץ ולא בחו"ל, אבל בכל זאת, לפעמים המצב שנוצר לא תלוי בנו, אז מה ניתן לעשות בכל מקרה? למזלנו אנחנו מכוסים על ידי חברת האשראי מפני חיובים של רכישות שלא אנחנו ביצענו. עלינו מוטלת האחריות להודיע מהר ככל הניתן לחברת האשראי, לבחור האם להקפיא (מומלץ בתור התחלה) או לבטל לחלוטין את כרטיס האשראי ולהסדיר את התשלומים השוטפים הרשומים על הכרטיס שהלך לאיבוד.