מדיניות מתן שירותי תשלום אגב פעילות במטבע וירטואלי בקבוצת ישראכרט*
1. בשנים האחרונות הפעילות באמצעות רשת הבלוקצ'יין בכלל, ובמטבעות וירטואליים בפרט, הפכה מעיסוק שוליים לפעילות בעלת תפוצה נרחבת ובעלת היקפים משמעותיים בישראל ובחוֿ״ל, ואי לכך גם כזו שמייצרת מודלים עסקיים ותחומי פעילות חדשים ומורכבים.
2. תשומת הלב, כי פעילות הכרוכה במטבעות וירטואליים, הינה פעילות הכרוכה בסיכונים, כפי שיפורט להלן, ואלה מובילים לתנודתיות גבוהה המשפיעה, בין היתר על כדאיותה של הפעילות. יודגש כי ביצוע פעילות הכרוכה במטבעות וירטואליים, הינה באחריות הלקוח בלבד, והקבוצה לא תהא אחראית לכל החלטה הנלקחת על ידי הלקוח לעניין ביצוע פעילות זו, ו/או התמורה ללקוח בגין פעילות זו. להלן פירוט עיקרי הסיכונים המובנים בפעילות במטבעות וירטואליים:
2.1 אנונימיות יחסית - לאור אופי המוצר במטבעות וירטואליים אשר הינו רישום מבוזר של נכסים פיננסיים, זהות השולט בפועל בערך הפיננסי אינה ידועה, על כן קיים קושי לקיים מעקב אחר זהות הגורמים אשר החזיקו היסטורית, העבירו או קיבלו תשלומים במטבע וירטואלי. לאור זאת, המטבעות הווירטואליים הינם כלים נוחים לשימוש על ידי גורמי פשיעה.
2.2 סיכונים חוצי גבולות (בינלאומיים) - במטבעות וירטואליים אין משמעות גיאוגרפית לפעילותם כאמצעי תשלום, לא קיימת בקרה ומעקב על ניודם בעולם, לא מתקיים רישום בגבולות או זיקה למדינה מסוימת. למטבע וירטואלי אין מעמד של הליך חוקי של מדינה מסוימת, הוא לא מונפק ולא מובטח על ידי אף אחת מסמכויות השיפוט. המטבע קיים ברשת האינטרנט בלבד ואינו קשור לשום ממשלה או בנק מרכזי, ולכן אינו נתון לשליטה או לבקרה של גורמים ממשלתיים בעולם.
2.3 מהירות והיקפי פעילות - לאור העובדה כי מדובר ברשתות גלובליות מבוזרות, אין משמעות למגבלות הפיזיות וניתן לשנע במהירות סכומי כסף עצומים, פעילות אשר מקשה על עקרון רישום ודיווח אשר הינו הבסיס למשטרי מניעת הלבנת הון ומימון טרור.
2.4 חוסר ברגולציה- תעשיית מטבעות וירטואליים הינה תעשיה צעירה, חלק גדול מהשחקנים אינו מפוקח, ובמדינות רבות פעילות זו אינה מוסדרת כנדרש, או מוסדרת באופן חלקי בלבד.
3. לאור הסיכונים הגלומים, הקבוצה קבעה את שירותי התשלום שיינתנו אגב פעילות במטבע הוירטואלי, כמפורט להלן:
3.1 הקבוצה מאפשרת פעילות רכישת מטבעות וירטואליים באמצעות כרטיס אשראי, שכן מקורות הכספים ידועים והם במערכת הבנקאית בישראל, כלומר, ניתן לרכוש מטבעות וירטואליים (בניגוד למכירתם), באמצעות כרטיס חיוב שמחויב בחשבון בנק בישראל, מגופים פיננסיים בישראל ובחו״ל. 3.2 לאור הסיכון הטמון בפעילות מכירת המטבעות הווירטואליים בהיבטי הלבנת הון, מאחר ומקורות הכספים הם במטבעות וירטואליים ולא במערכת הבנקאית, תוגבל פעילות הזיכוי אך ורק אל מול בתי עסק שאושרה להם על ידי ישראכרט פעילות במטבעות וירטואליים, בתנאים הבאים: 3.2.1 בית העסק נותן השירות הוא בעל רישיון מתאים לפעילות בישראל.
3.2.2 בית העסק נותן השירות נבחן ואושר על ידי הקבוצה בהתאם למדיניות ישראכרט.
3.3 הקבוצה שומרת לעצמה את הזכות לדרוש מהלקוח להמציא אסמכתאות נוספות אודות הפעילות במטבע הווירטואלי ו/או מקור הכספים ו/או נתיב המטבע במקרים מסוימים, אף אם עומדים בשני הקריטריונים מעלה.
3.4 הקבוצה שומרת לעצמה את הזכות לסרב לביצוע פעולה אף אם הפעולה עומדת בתנאים מעלה, זאת מכל סיבה סבירה, בהתאם לשיקול דעת הקבוצה.
לתשומת לבך- אין באמור במסמך זה כדי להוות ייעוץ בקשר להשקעה ו/או פעולה ו/או כדאיות עסקה במטבע וירטואלי. אין באישור עסקת רכישה הקשורה למטבעות וירטואליים כדי להבטיח את קבלת תמורתה.
*"קבוצת ישראכרט" – ישראכרט בע"מ, ישראכרט מימון בע"מ, ישראכרט (נכסים) 1994 בע"מ, ישראכרט סוכנות לביטוח (2020) בע"מ, פרימיום אקספרס בע"מ, צמרת מימונים בע"מ וגלובל פקטורינג בע"מ.