
מהם התנאים לקבלת כרטיס אשראי ואיזה הכי כדאי לבחור? המדריך שיעשה לכם סדר
בינלאומי, עסקי, פרימיום, מועדוני או חוץ-בנקאי? כרטיסי האשראי מגיעים כיום במבחר מסחרר של סוגים – כך תדעו מה הכי מתאים לכם
יום ראשון, 13 בפברואר 2022
כרטיס החיוב הראשון ל"צרכים כלליים" הושק בארה"ב בשנת 1950. זאת, לאחר שב-1934 הושק כרטיס בו ניתן היה להשתמש בחברות תעופה. עם זאת, רק מעט סוחרים ולקוחות השתמשו בכרטיס שהושק ב-1950. ההצלחה הגיעה רק בשנת 1958, כשבנק אוף אמריקה השיק כרטיס חדש בעיר פרזנו, קליפורניה – ושלח אותו ל-60 אלף תושבי העיר, וכך יצר כוח צרכני משמעותי ששכנע את הסוחרים להצטרף למהפכה באמצעי התשלום.
השאר, אפשר לומר, הוא היסטוריה. כרטיס האשראי פטר אותנו מהצורך להסתובב עם כסף מזומן בכמויות גדולות, ופתח לנו את האפשרות לשלם סכומים גבוהים בלי מזוודות של שטרות, ואפילו את היכולת לחלק לתשלומים. ב-1973 החל המחשוב של מערכת התשלום בכרטיסי אשראי, והפך את הפעולה שהייתה מסובכת בהתחלה, לגיהוץ הקליל שהכרנו עד לא מזמן – כאשר בשנים האחרונות נכנס לשימוש גם השבב בכרטיס האשראי, אשר מאפשר לנו לשלם בקלות בטאץ'.
בנוסף לכך, נכנסו לשימוש הארנקים הדיגיטליים, שמאפשרים לנו לחבר את כרטיס האשראי לנייד, ובכך פותחים עבורנו את האפשרות לשלם עבור כל עסקה באמצעות הנייד בלבד. ייתכן שבעתיד הקרוב כבר לא נסתובב עם ארנקים אמיתיים, מלאי מטבעות, שטרות ואפילו כרטיס אשראי פיזי, אלא נסתפק ב"ארנק הדיגיטלי" שנמצא במכשיר הנייד שלנו – כאשר כל מה שדרוש הוא לקרב אותו למסופון האשראי, בדיוק כפי שעושים עם כרטיס פיזי.
כיום, לפי נתוני הלמ"ס, ל-85% מהישראלים יש בארנק כרטיס אשראי אחד לפחות ובסך הכל, יש בישראל 9 מיליון כרטיסי אשראי (גם אם לא כולם פעילים). בכתבה שלפניכם, תוכלו לקרוא מהם התנאים לקבלת כרטיס אשראי, אילו סוגים קיימים ולמי כל אחד מהם מתאים, ומה היתרונות בכל אחד מהם.

תנאים לקבלת כרטיס אשראי
- מאיזה גיל אפשר לקבל כרטיס אשראי? ייתכן שהתשובה תפתיע אתכם: למעשה, גיל המינימום הוא 14 בלבד. החל מגיל זה, בני נוער שפותחים חשבון בנק, יכולים לקבל כרטיס אשראי למשיכת מזומנים בלבד, או כרטיס אשראי מוגבל – עם תקרת הוצאה קבועה מראש, עבור כל יום או חודש. בני 16 ומעלה כבר יכולים לקבל את כרטיסי האשראי המוכרים לנו – כרטיס בחיוב נדחה (בו מתבצע החיוב פעם בחודש), או כרטיס דביט (בו מבוצע כל חיוב מיד לאחר העסקה, ולא ניתן להוציא יותר כסף ממה שקיים במסגרת החשבון). בכל מקרה, בני נוער נדרשים לקבל את הסכמת ההורים לפני הזמנת כרטיס אשראי.
- ומה לגבי המצב הפיננסי? ובכן, לפני שמבקשים להנפיק כרטיס אשראי, מין הסתם צריך להיות כסף בחשבון הבנק שלכם – כדי שהחיובים ירדו ממנו. אך מעבר לתנאי בסיסי זה, סוגים שונים של כרטיסי אשראי, מתאימים לצרכנים שונים – ובשילוב הרגלי רכישה נכונים, כמעט כל לקוח יכול למצוא את הכרטיס הטוב ביותר עבורו.

מהו כרטיס האשראי המומלץ ביותר?
כאמור, קיימים סוגים שונים של כרטיסי אשראי – ולכל אחד מהם מאפיינים משלו, במטרה ליצור את ההתאמה הקרובה ביותר לפרופיל של כל צרכן. לפניכם פירוט של מספר כרטיסי אשראי עיקריים, כולל קהל היעד שלהם והתנאים לקבלתם. באמצעות השוואה בין סוגי הכרטיס, תוכלו להבין מה הכרטיס מתאים ביותר עבורכם.
- כרטיס אשראי בינלאומי: בכרטיס אשראי מסוג זה, ניתן לבצע תשלומים בבתי עסק בישראל וגם בחו"ל – בניגוד לכרטיס אשראי מקומי, בו ניתן להשתמש בישראל בלבד. כיום, לאור העובדה שטיסות וטיולים בחו"ל נהפכו למוצר צרכני נפוץ, רוב כרטיסי האשראי המונפקים הם כרטיסים בינלאומיים. סיבה נוספת לכך היא העובדה שרק כרטיס מסוג זה מאפשר לבצע קניות באתרי האינטרנט הבינלאומיים – שצברו פופולריות רבה בשנים האחרונות.
בין האתרים הבינלאומיים הללו ניתן למנות את אמזון, אסוס, אלי אקספרס, נקסט, שיין ועוד, שנהפכו גם ללהיט בקרב הקהל הישראלי, עם שפע של אפשרויות לריענון המלתחה ואבזרי הבית במחירים נוחים ובמגוון מסחרר. אליהם, ניתן להוסיף אתרי גיימינג וכן אתרים נוספים בהם ישנה אפשרות לבצע רכישות, מאתרים של חברות תעופה ועד אתרים של בתי מלון בינלאומיים.
לרוב, כרטיסי האשראי הבינלאומיים יציעו למחזיקים בהם הטבות שונות שקשורות בטיסות וטיולים, כגון נקודות למימוש בחברות תעופה ובתי מלון. עם זאת, חשוב לשים לב לכך שבמרבית המקרים, חיוב שנעשה בחו"ל, ירד מהכרטיס כעבור ימים ספורים, ולא במועד החיוב החודשי. כמו כן, הנפקת כרטיס מסוג זה יכולה להיות כרוכה בתשלום עמלות ודמי חבר.
- כרטיס אשראי חוץ-בנקאי: עד לפני כמה שנים, כרטיסי האשראי בישראל הונפקו בידי הבנקים בלבד – אך בעקבות המלצות "ועדת שטרום", בוצעה רפורמה בתחום. הבעלות על חברות האשראי הוצאה מידי הבנקים, וכיום ניתן להנפיק כרטיס אשראי בנקאי, או חוץ-בנקאי – ישירות מחברות האשראי.
מעבר להטבות כגון נקודות ומועדוני לקוחות שמציעות חברות האשראי ללקוחות, יתרון נוסף הוא העובדה שכרטיס אשראי חוץ-בנקאי מהווה מסגרת אשראי נוספת על המסגרת הבנקאית. גם כאן, חשוב לשים לב האם נגבים דמי חבר עבור הכרטיס, ומהן העמלות על הפעילות השוטפת בכרטיס.
- כרטיס אשראי עסקי: לבעלי עסק צרכים ייחודיים משלהם, בהשוואה למי שעושים שימוש בכרטיס לצרכים אישיים. כרטיסי אשראי עסקי מבקשים להעניק הטבות שונות למגזר זה, כמו למשל הקלה בתשלומים למדינה ולמוסדות השונים, תוכנית נקודות והטבות בטיסות ובשהייה בבתי מלון בישראל ובחו"ל, כמו גם הנחות או כרטיסי מתנה לקולנוע, מופעי תרבות, מסעדות ועוד.
- כרטיס אשראי פרימיום: כרטיסים אלה הם בין הכרטיסים היוקרתיים ביותר בעולמות האשראי. לרוב, התנאי העיקרי להנפקת כרטיס זה הוא מסגרת גדולה למדי בחשבון, כשבתמורה לכך מקבלים הלקוחות את ההטבות הנרחבות והייחודיות ביותר, בנוסף לשירותים שונים כגון שירות קונסיירז' שפעיל עבור הלקוח 24/7 בישראל ובחו"ל, יחס המרה מועדף בנקודות לחברות תעופה ובתי מלון, וכניסה לטרקליני האח"מים בשדות תעופה.
- כרטיס אשראי מועדוני: כרטיסים המיועדים לחברי מועדוני צרכנות שונים, כגון מועדון Life Style של סופרפארם, מועדון הוט של הסתדרות ההנדסאים והטכנאים בישראל, מועדון חבר למשרתים בכוחות הביטחון ובני משפחתם, מועדון Living לחברי מכבי שירותי בריאות, מועדון "עדיף" לנכים, מועדון Extra members לעורכי דין ויועצי מס, מועדון Benefit לרואי חשבון ועוד. המחזיקים בכרטיסים אלה נהנים מהטבות והנחות ייעודיות עבורם, בתחומים מגוונים – מנופש, טיסות ובתי מלון, ועד הצגות ומופעים, בית קפה ומסעדות.
לסיכום, עולם כרטיסי האשראי הוא גדול ורחב, עם שפע של אופציות שיכולות לעיתים להיות מבלבלות. עם זאת, השוואה בין כרטיסי האשראי על פי המאפיינים השונים, לצד בירור הצרכים שלכם כלקוחות – בין אם מדובר בטיסות רבות לחו"ל, הוצאות עסקיות או העדפה למופעי תרבות – תסייע לכם להבין איזה מהם הוא המתאים ביותר עבורכם.