
גם במטוס וגם בטיול: כך תבטיחו נופש מוצלח עם ילדים
ברגע שמבינים איך הילד חושב, קל הרבה יותר לעבור את הטיסה בשלום. איך מרגיעים ילד מפוחד? למה חשוב לתכנן את הטיסה? ומה הטריק שיקצר לכם את התור בפארק שעשועים? | הקפטן, טור 11
יהודה אטלס, אחד מהסופרים והמשוררים האהובים עלי, אמר פעם שכתיבה לילדים היא כמו כתיבה למבוגרים - רק טובה יותר, וכך אני מרגיש בכל פעם שאני נוסע עם הבנות שלי לחו"ל. לראות את המקומות דרך העיניים שלהן, זו חוויה שונה לגמרי מאשר לטייל לבד או אפילו בזוג. ואף כי היום הן כבר גדולות, אני בהחלט זוכר את התקופות בהן טסנו בהרכב מלא והיינו צריכים לעשות התאמות כדי שהן לא ישתעממו, יתעצבנו או לחלופין – יתעייפו מדי, ויתישו גם אותנו.

בזמן הטיסה
אחד מהדברים שחשוב להבין לגבי טיסה עם ילדים הוא שהם לא תופסים את מרחב הזמן כמונו, וככל שהם צעירים, הבעיה הזו קשה יותר. מבחינת הילדים, נסיעה או טיסה ארוכה זו בעיה אובייקטיבית. השאלה שחוזרת על עצמה בטיסות, "מתי מגיעים?" זו שאלה שנשאלת בדיוק בגלל שהזמן לא מספיק ברור להם, וחשוב לתת עליה מענה.
הטיפ המרכזי שלי בעניין הזה הוא לחלק את הטיסה מראש לפרקי זמן ברורים, ולתכנן מה עושים בכל אחד מהם. אם ברבע השעה הראשונה לטיסה תוציאו את כל הצעצועים והמשחקים – הילדים יאבדו בהם עניין, והטיסה לאחר מכן תהיה בלתי נסבלת. לכן חשוב לתכנן איזה משחק מוציאים מתי. בנוסף, כדאי ללכת עם הילדים על שכר ולא על עונש, ולהכניס אותם ל"משטר טיסה" שכולם ייהנו ממנו. להגיד להם, לדוגמה, שכל חצי שעה אפשר יהיה לעשות סיבוב במטוס ועד אז יושבים במקום, ולתת להם צ'ופר בכל זמן שתגדירו.
והדבר המרכזי שכדאי לעשות הוא להתחבר לסקרנות שלהם ולהיענות לה. ילדים אוהבים ללמוד, וכדאי לחבר במהלך הטיסה את התכנים לארץ שנוסעים אליה. אם נוסעים לאנגליה, למשל, אפשר לראות איתם את הסרט הראשון של הארי פוטר ולדבר עליו, ואם נוסעים לצרפת – אפשר לראות את רטטוי.

פחד מטיסה
הילד, בניגוד אלינו, לא מבין בדיוק מה הולך לקרות בכל שלב בטיסה. הוא לא יודע מתי מגיעים או מה הפרוצדורה שכרוכה בכך, ורכיב חוסר הודאות שלו גדול. אותו חוסר ודאות יכול להעצים את חרדת הטיסה בקרב ילדים מסוימים. לכן, אם אתם מזהים שהילד שלכם מפתח חרדת טיסה, יש כמה דברים שתוכלו לעשות:
- תסבירו לילד את התועלת בטיסה: "צבעו" לו את היעד כך שיהיה מוחשי. ספרו לו על הבילויים, הנופים, האנשים והטעמים של המקום, ואם אתם יכולים - היעזרו בסרטונים ובתמונות.
- תתמודדו עם רכיב אי-הודאות: תסבירו לו בצורה פשוטה מה הולך לקרות בטיסה ועד כמה היא בטוחה. לעיתים, אגב, הפחד נובע מכך שהילדים לא מבינים איך המטוס יכול להישאר באוויר בלי ליפול – וגם על זה תוכלו לענות. למתקדמים, ילדים קולטים היטב מערכות מתוחכמות, ולכן ביקור בסימולטור טיסה והתנסות חיובית בו יכולים לסייע. כמו כן, מפעם לפעם יש אפשרות לארגן לילדים סיור בתא הטייס וכדאי לברר על זה.
- מתכננים תעסוקה לטיסה: תעסוקה בטיסה יכולה לפתור את בעיית השעמום, וגם את בעיית החרדה. בנוסף, אם הילדים שלכם אוהבים משימות אתם יכולים להיות מאוד יצירתיים מאוד כאן: חישובים שונים, ענייני גיאוגרפיה ומיקום על המפה, או פתרון תעלומה שהכנתם מראש.
עוד טורים של הקפטן:
האיים הסודיים ששומרים עליכם בטיסה מעל האוקיינוס
הסוד השמור של עשירי ישראל: מה קורה במטוס פרטי?
החוקים שיעזרו לכם להוציא את המקסימום מטיול קצר

בזמן הטיול
- יוצרים תמהיל:ההתאמות המיוחדות שצריך לעשות בטיולים עם ילדים, קורות בדרך כלל עד שהם בני 10-11. בערך מהגיל הזה הטיולים הופכים לכאלה שהייתם עושים גם לבד, בתוספת ביקור בפארק שעשועים כזה או אחר. לכן, עם ילדים צעירים, חשוב להקפיד על מינונים. וודאו שכשנוסעים לחו"ל ביחד משאירים זמן לקצת לקניות, מטיילים ברחבי העיר או המדינה, הולכים לפארק שעשועים ואם יש הופעות טובות – מבקרים בהן. ואז כולם נהנים.
- הופעות ומחזות זמר: כדאי לדעת שההצגות וההופעות הן לא רק עונש. יש המון מופעים שהם כיף לכולם, כמו מרי פופינס, או מלך האריות. כדאי רק לזכור לקחת את הילדים להופעות שלא דורשות מהם להבין את כל המילים. אני זוכר שלקחנו את הילדות ל"המלך ואני", והן השתעממו מאוד כי זה היה מחזה עם המון דיאלוגים. לכן כדאי לערוך מחקרון קצר באינטרנט, לקרוא ביקורות, ובכל מקרה להעדיף מופעים ומחזות זמר שמבוססים על סיפורים ידועים ומוכרים כמו ״פרוזן״ או ״היפה והחיה״, לדוגמה. אסייג ואומר שהמופעים האלה, בטח כשהם לכל המשפחה, הם לעיתים די יקרים. לכן כדאי לתכנן את הטיול מראש כך שאם אתם מחליטים להוציא את הסכום הזה, תיצרו מן תמהיל שיאפשר לחסוך במקומות אחרים.
- קידזאניה: ברחבי העולם פועלת רשת מקסימה בשם kidzania, שמדמה עיר אינטרקטיבית שבה הילדים יכולים לבלות בכיף שלוש או ארבע שעות לפחות. אפשר למצוא אותה בלונדון, סינגפור, ליסבון ובהמון ערים אחרות. כשנכנסים לאותו חלל, שמסודר כמו רחוב מקסים, מגיעים למעין "מדינת ילדים", כשהילדים מקבלים כסף מקומי ויכולים להתחיל לעשות עבודות שונות במקום. הם מרוויחים ומשלמים באותו המטבע, ומה שנהדר בזה הוא שמחסום השפה כמעט לא קיים. גם ילדים שבכלל לא מבינים את השפה המקומית יכולים להשתלב נהדר, ואם הם יודעים מעט אנגלית זה מספיק טוב. הייתי בלונדון ובבנגקוק עם הבנות וזה פטנט מעולה שמעביר את הזמן. כדאי לקנות מראש כרטיסים אונליין, כדי שלא תצטרכו לעמוד בתורי ענק לפני.
- פארקי שעשועים: פארקי שעשועים הם יעד שחוזר על עצמו בטיולים עם ילדים. לא הרבה יודעים אבל היום אפשר לדלג על התורים הענקיים שמשתרכים לפני כל מתקן עם תשלום נוסף שמאפשר קדימות בתור ובעצם מקצר משמעותית את ההמתנה לעליה למתקנים. כשמטיילים עם ילדים קטנים – זה טריק שיכול לחסוך זמן יקר ועצבים.
בסופו של יום, הטיולים שתצאו אליהם צריכים להיות מותאמים להעדפות הפרטיות ולמה שאתם והילדים אוהבים. אנחנו לקחנו את הבנות לטיול בקרוואן והן נהנו מאוד, למרות שמדובר בנסיעות ארוכות ללא עצירה. מה שכן, הייתי מייצר מראש טבלת מינון כדי לוודא שלא עושים רק פעילות מסוג אחד. לא יוצאים רק לקניות, מוזיאונים או הצגות, אלא יוצרים שילוב שמגוון בין כולם. תיהנו!
אלון פרג, נשוי + 5, קברניט בחברת תעופה ומעביר תכנית בשם ״לטוס ללא פחד״ שמיועדות לסובלים מחרדת טיסה. שירת כטייס קרב בחיל האוויר, בטייסת F-16