קנייה בטוחה באינטרנט: כיצד נתנהל נכון? – אמריקן אקספרס

קנייה בטוחה באינטרנט: כיצד נתנהל נכון?

איך מתנהלים בצורה חכמה בעת קניות באינטרנט, ואיך מבצעים קנייה בטוחה באתרים?

יום ראשון, 06 במרץ 2022

שופינג באינטרנט – אם לפני שנתיים-שלוש זאת הייתה רק אחת הדרכים לעשות קניות, כיום בעולם של סגרים וקורונה, זאת הדרך העיקרית. נראה שכולם עושים קניות אונליין, מבגדים ועד חיתולים, מסופרמרקט ועד הזמנת טיסות לחו"ל.

המעבר המהיר של אוכלוסיות שלמות לקניות באינטרנט אמנם הפך את החיים בצל הקורונה לנסבלים, אבל גם הזכיר לנו שסוג כזה של קניות מצריך תשומת לב מיוחדת: החל מזיהוי של אתרים בטוחים לרכישה, הבנה של שיטות תשלום מאובטחות ועד התנהלות כלכלית חכמה גם בתוך שטף המוצרים שהאינטרנט מציע.

כדי שלא תיפלו במלכודות או בתרמיות באינטרנט, הכנו עבורכם מדריך בסיסי לקראת מסע הקניות הווירטואלי שלכם.

קנייה בטוחה באינטרנט: כיצד נתנהל נכון? – אמריקן אקספרס
קנייה בטוחה באינטרנט: איך ניתן לזהות אתר בטוח? קרדיט: Shutterstock

קנייה בטוחה באינטרנט:איך ניתן לזהות אתר בטוח

אז איך אנחנו יודעים בכלל שהגענו לחנות אינטרנטית לגיטימית, ולא למשהו שרק נראה ככה אך למעשה מדובר באתר בעייתי? דבר ראשון, שימו לב שאתם משתמשים בדפדפן אינטרנט מוכר (כרום, פיירפוקס, ספארי, אדג' וכו'), ושהוא מעודכן בגרסתו האחרונה וכן, שימו לב אם לצד כתובת האתר שאתם מבקרים מופיע סמל של מנעול – המשמעות היא שהאתר מאובטח. כשאתם מגיעים לשלב התשלום, בדקו האם כתובת האתר מתחילה ב-https:// - האות S מייצגת את המילה SECURE ומשמעותה שאתם נמצאים באזור מאובטח.

על מנת להקל על עצמכם, התמקדו בקניות באתרים מוכרים, שאתם או חברים ובני משפחה כבר הזמינו מהם בהצלחה בעבר. הגעתם לאתר עם שם שאתם לא מזהים? אולי עדיף לדלג הפעם.

מעבר לבדיקות הישירות של אבטחה ולגיטימיות באתר, יש כמה נורות אדומות שצריכות להידלק בכל הנוגע לרכישה שלכם: המחיר נמוך מאוד עבור מוצר מבוקש מאוד; האתר מבקש ממכם הזנה של הקוד הסודי של האשראי; נשלח לכם לינק לאתר הרכישה במייל. אחד מהדברים האלה קרה? כנראה שכדאי לוותר על הקנייה הספציפית הזו.

קנייה בטוחה באינטרנט: כיצד נתנהל נכון? – אמריקן אקספרס
קנייה בטוחה באינטרנט: שיטות תשלום בטוחות. קרדיט: Shutterstock

קנייה בטוחה באינטרנט: שיטות תשלום בטוחות

נתחיל במה שלא עושים: באינטרנט משלמים באמצעות שיטות וירטואליות – לא שולחים מזומן, לא שולחים צ'ק ולא מבצעים העברה בנקאית טרם קבלת המוצר. באינטרנט משלמים באמצעות כרטיס האשראי, באמצעות שירותי תשלומי אינטרנטיים כמו PayPal או באמצעות ארנק דיגיטלי. כל אתר שמבקש מכם לשלם בדרכים אחרות, חשוד כתרמית.

נתחיל עם הדרך הקלאסית והמוכרת – הזנת פרטי האשראי. לאחר שווידאנו שאכן מדובר באתר לגיטימי ומאובטח, נעבור לתהליך הצ'קאאוט. במהלך התהליך נתבקש להזין פרטי כרטיס אשראי. ברוב המקרים מדובר בשלב פשוט שכולל הזנת שם בעל הכרטיס, מספר האשראי, תאריך התפוגה ושלוש הספרות בגב הכרטיס. כאמור, כל פרט אחר שיתבקש מצד האתר צריך להדליק נורה אדומה.

אפשרות נוספת היא תשלום באמצעות PayPal ודומיו. מדובר בשירות תשלום וירטואלי, שדורש שיהיה לכם חשבון פעיל בו. במהלך הרישום לשירות, תזינו את פרטי כרטיס האשראי או חשבון הבנק שלכם, ובפעם הבאה שבה תבצעו רכישה, תצטרכו רק לאשר תשלום באמצעות PayPal. היתרונות הם הפשטות שבתהליך, ובין החסרונות ניתן למנות את הקושי שבשחזור חשבון PayPal במקרה שאיבדתם את הסיסמא.

והאפשרות השלישית והחדשה, הפועלת בצורה מאובטחת ביותר, היא תשלום באמצעות הארנק הדיגיטלי. אלה הן למעשה אפליקציות הפועלות מהטלפון הנייד, והן מאפשרות רכישות מאובטחות בחנויות פיזיות ואינטרנטיות, מבלי להזין את פרטי האשראי. מורידים את האפליקציה, נרשמים, ומתחילים לשלם. אפליקציות אלו מבוססות על תקן EMV - תקן אבטחת מידע פיננסי באינטרנט, שפותח על ידי של חברות האשראי הגדולות – יורופיי, ויזה ומאסטרקארד.

קנייה בטוחה באינטרנט: כיצד נתנהל נכון? – אמריקן אקספרס
קנייה בטוחה באינטרנט: התנהלות חכמה. קרדיט: Sutterstock

קנייה בטוחה באינטרנט: התנהלות חכמה

מעבר לדאגה מפני תרמיות או אתרים לא לגיטימיים, כאשר יוצאים למסע קניות באינטרנט צריך גם להיות מודעים לצרוך בהתנהלות צרכנית נבונה, אף יותר מאשר בחנויות פיזיות.

פעמים רבות, באינטרנט מגוון המוצרים מסנוור, ומה שמתחיל כחיפוש ספציפי אחר מתנה לאחיינית, הופך עד מהרה לעגלה וירטואלית עמוסה במוצרים, שאת רובם אנחנו ככל הנראה לא באמת צריכים. הנה כמה עצות זהב להתנהלות נכונה בחנויות אונליין:

  • אל תאמינו לכל מה שכתוב: פרקטיקה מוכרת באי-קומרס היא יצירת תחושה של מחסור – ליד שם המוצר תראו שורה שאומרת "נותרו רק 4 פריטים אחרונים ממוצר זה" או "ההנחה תיגמר בעוד 3 שעות". המטרה היא לזרז את ההחלטה שלכם לרכוש את המוצר. אבל חשוב לדעת שפעמים רבות הדבר אינו נכון, ולהימנע מלרכוש מוצרים רק מכיוון שנראה שמחר הם לא יהיו זמינים (כנראה שהם יהיו).
  • השתמשו ב-Wishlist: דרך נוספת לדחות סיפוקים ולא לבזבז כסף שאין, היא הוספת המוצר לרשימת המועדפים שלכם מבלי לרכוש אותו. לעתים קרובות אנחנו מוסיפים חולצה או כובע לעגלת הקניות רק מכיוון שהם מצאו חן בעינינו, ולא נרצה "לאבד" אותם. במקום זאת, רכשו את המוצר שלשמו הגעתם לחנות האונליין, ואת האחרים הוסיפו לרשימת ה- Wishlist לרכישה במועד מאוחר יותר.
  • המתינו לימי ההנחות: רוצים לרכוש מוצר יקר כמו מכשיר חשמל, חליפה יקרה או רהיטים? אם הדבר אינו דחוף במיוחד, אפשר וכדאי להמתין לימי הנחות עולמיים ומקומיים. יום הרווקים הסיני, סייבר מאנדיי ו-shopping IL הם רק חלק מהם. רבים מהם מגיעים בחודשים נובמבר-דצמבר.
  • בדקו אם מגיע לכם קאשבק: בדקו אם כרטיס האשראי שלכם משתתף בתוכנית cashback. רבים מהכרטיסים של אמריקן אקספרס, למשל, מעניקים לבעליהם חברות בתוכנית TopCash. התוכנית מעניקה גישה להחזרים כספיים על רכישות בעשרות בתי עסק אונליין. בכל חנות ברשימה קיים אחוז מסוים שהוא החלק מהרכישה שאותו חבר התוכנית יקבל ישירות לחשבון האשראי שלו במועד החיוב החודשי. כך למשל, חברי TopCash יקבלו החזר של עד 9% על רכישות ב-AliExpress, 4% באתר התיירות Booking.com, 4% באתר הביגוד אונליין ASOS, 3% באתר נייקי.

לסיכום, לצאת לשופינג באינטרנט זה כיף גדול, ובינינו – מגיע לנו, לא? אז כדי שלא נסיים את הקנייה באכזבה או שתחושה שרימו אותנו, כדאי מאוד לוודא שאנחנו מבצעים רכישות בטוחות וחכמות. תתחדשו!


אהבתם? שתפו את הכתבה
חזרה למעלה
;