חשבתם שמיציתם את ניו יורק? לקפטן יש חדשות בשבילכם

כדאי להקשיב להמלצות של הקפטן, שנוחת בניו יורק כמה פעמים בחודש. איפה תמצאו מסעדה יהודית שקפאה בזמן? איך מגיעים לבר נסתר עם הופעות מפתיעות? ולמה שווה לשכור אופניים במנהטן? | הקפטן, טור 8

יום ראשון, 21 ביולי 2019

כשהייתי ילד, אהבתי מאוד לקרוא את אפרים קישון. אני זוכר שהוא כתב פעם, באחד הספרים שלו, שניו-יורק זה לא אמריקה. וקישון כל כך צדק, והתחושה הזו מתחזקת אצלי בכל ביקור. ארצות הברית היא דבר אחד וניו-יורק היא מקום אחר לגמרי, עם ניב משלה, קצב משלה, חוקים משלה. הכל בה עובד אחרת. והיא באמת עיר עם אפשרויות בלתי מוגבלות.

טיימס סקוור עם המוני האדם שמבקרים בו, האזורים האתניים שנותנים את התחושה של עיר בתוך עיר, סנטרל פארק בשעות השקיעה, הארלם וברונקס - שפעם נחשבו אזורי פשע והיום הם מקומות מדהימים לביקור. כל אלה הופכים אותה, בעיניי, לאחד מהמקומות הטובים והמעניינים בעולם ובכל פעם שאני נמצא בה אני מגלה דברים חדשים שלא הכרתי.

ויש שותפים רבים לתחושה הזו. אם יש משהו שמאפיין את ניו-יורק, הוא כמות התיירים האדירה שנכנסת אליה, וגדלה בכל שנה, כשבשנת 2018 המספר הגיע לשיא של כ-65 מיליון תיירים. זה המון, ומאוד מורגש. למעשה, יצא לי לא פעם לעמוד בתור כדי לחצות מעבר חציה בטיימס סקוור, או לראות תורי ענק משתרכים מעבר לבניינים, כדי להיכנס למסעדה כזו או אחרת. עד כדי כך.

ובגלל שלעיר הזו יש כל כך הרבה להציע, אני אפילו לא אנסה לסקור את כל המקומות שכדאי לעצור בהם, אבל כן אתן הצצה למקומות ולאזורים שכנראה פחות שמעתם עליהם.

פשוט ללכת לאיבוד

אני על קו תל-אביב – ניו-יורק בין פעמיים לארבע פעמים בכל חודש. אני מגיע אליה בדרך כלל ליום וחצי, ואם זו טיסת סוף שבוע, אני נשאר בה שלושה ימים. בתוך אותו הלו"ז, אני בדרך כלל אנסה לקבוע מראש עוגן אחד להישען עליו, בין אם זו הופעה שאני רוצה לראות, טיול אל מחוץ לעיר, או כל פעילות אחרת. אבל בין לבין, אני משתדל להשאיר לי כמה שעות "ללכת לאיבוד". פשוט להסתובב בחופשיות בעיר, בלי שום תוכנית, ולתת לעצמי להיות מופתע. ואם יש משהו שניו-יורק טובה בו – הוא להפתיע.

בכל פינת רחוב אפשר למצוא עניין, ובכל רחוב כנראה שתוכלו למצוא איזו חנות מעניינת, בית קפה נעים, הופעה נחמדה או אוכל רחוב ששווה לטעום. פעם אני וחבר הגענו לטאפאס בר באחד הרחובות במנהטן, וגילינו שארגנו בו ערב פלמנקו מאולתר. והאמת, שההפתעות האלו קורות בניו-יורק כל הזמן. לכן ההמלצה הראשונה שלי, היא לפנות לעצמכם זמן ייעודי בלו"ז בו פשוט תלכו לאיבוד.

לחובבי ההופעות

כשאני מגיע לשהיות הקצרות במנהטן, אני בדרך כלל חוזר למקומות שאני אוהב ורגיל אליהם. המקום הראשון הוא Barbes בברוקלין, שהוא בר קטנטן שמגיש רק משקאות, ובכל יום יש בו הופעה אחרת. מה שאני אוהב בו זו האווירה האינטימית, יש שם מקום ל-10-15 אנשים, כמה מוזיקאים, וזהו.

עוד מקום שאני אוהב נמצא ממש ליד אוניברסיטת ניו-יורק, ושמו קפה ווה. במקום הזה, שנתן במה לג'ימי הנדריקס, ברוס ספרינגסטין ובוב דילן עוד לפני שהם נהיו השמות הגדולים שהם, יש הופעות מתחלפות וכדאי להזמין אליו מקום מראש.

אוהבים סטנדאפ? לכו להופעה אקראית במועדונים כמו Comedy Cellar. יכול להיות שתיפלו על סיינפלד או על ענק קומי אחר שבודק חומרים להופעה חדשה שלו. ככה הם עושים את זה: בהפתעה, בלי להודיע מראש.

ניו-יורק באופניים

אחד התחביבים הגדולים שלי הוא לצאת לרכיבה ברחבי העיר. ברחובות הצפופים והעמוסים של מנהטן זה אמנם דיי סיוט, אבל בסנטרל פארק הרכיבה כבר נעימה להפליא. בנוסף, כדאי לדעת שאת כל מנהטן מקיף שביל אופניים, ואפשר לצאת לרכיבה ממש ליד קו המים. זו רכיבה מישורית ומומלצת, עם נוף נהדר. עוד מסלולים מומלצים עוברים בשלושת הגשרים הגדולים המחברים את האי לסביבתו. וציר משובח נוסף לרכיבה עובר לאורך נהר הדסון, על הגדה המערבית.

 

לחצו לכל הטורים של הקפטן

האיים הסודיים ששומרים עליכם בטיסה מעל האוקיינוס

הסוד השמור של עשירי ישראל: מה קורה במטוס פרטי?

החוקים שיעזרו לכם להוציא את המקסימום מטיול קצר

אל תטוסו בלי לקרוא! איך אוכלים נכון בטיסות?

מה זה כיס אוויר ואיך תדעו אם באמת צריך לדאוג?

גן עדן מחוץ לחלון: טיסות עם נוף שיפיל אתכם מהכיסא

איך טייסים מנצחים ג׳ט לג?

אל תוותרו על ההיי-ליין

בדרום מערב מנהטן, יש טיילת בשם היי-ליין, שאסור לכם להחמיץ. הטיילת הזו נקראת כך כי היא בנויה על קו רכבת עילי, שהיה בשימוש במחצית הראשונה של המאה הקודמת. עם השנים, תנועת הנוסעים הלכה ופחתה עד שהקו נסגר וננטש. בשנת 2009 המסלול נפתח מחדש, הפעם כטיילת פעילה. אז נכון, המתחם הזה קצת יותר מוכר מיתר האתרים שהזכרתי כאן, אבל הוא עדיין לא נתפס בגדר תחנת חובה בניו יורק, ולדעתי כדאי להגיע לשם לפחות פעם אחת. את הטיול לאזור אתם יכולים להתחיל בצ'לסי מרקט, שהוא מן שוק מקורה של מסעדות, בוטיקים וחנויות מעצבים, ואז לעלות על ההיי-ליין שבו גם תוכלו לצפות באומנות או בהופעות רחוב שקורות מפעם לפעם. אפשר לסיים בהדסון יארדס, שהוא מרכז קניות חדש ועצום שכדאי מאוד לבקר בו, וכבונוס הוא גם פנינה ארכיטקטונית מרשימה.

האזורים האתניים

את האזורים האתניים בניו-יורק אני אוהב במיוחד. אזור צ'יינה טאון המתפתח, ליטל איטלי, ברוקלין הטרנדית, הרובע היווני בשכונת אסטוריה שבקווינס – כל אלה, בעיניי, שווים ביקור של כמה שעות לפחות. ובגלל שניו-יורק היא מוקד משיכה אדיר למהגרים מכל העולם, היא מרכזת אליה באזורים האלה את הטעמים, הריחות, המוזיקה והאנשים שגורמים להרגיש לרגע כאילו אנחנו בכלל בארץ אחרת. אם אתם מחפשים אוכל טוב, קחו את רכבת F לקווינס, רדו בג׳קסון הייטס ולכו לאורך שדרות רוזוולט. תכלו לחצות את כל דרום אמריקה תוך כמה רחובות.

עוד דבר שיכול להתקיים רק בניו יורק זו מסעדה רומנית-יהודית מקסימה בשם סמי'ס. היא נמצאת ברחוב קריסטי 157, ליד הסוהו, במנהטן, והיא מסעדה אולד סקול, שנותנת תחושה שהזמן בה עצר. יש שם סיפולוקסים של פעם, וודקה שמגישים בתוך גוש קרח, מלפפונים חמוצים כבושים תוצרת בית, כבד קצוץ שמכינים על השולחן וסטייקים רומניים עם המון שום. בפעם שעברה שהייתי שם הופיע קומיקאי ישראלי לשעבר בשם דני לאב, שהיה מפיל - אם לא מפריעות לכם הגסויות. ואף על פי שלא מדובר באזור אתני בהגדרה, המקום נותן תחושה של קפיצה למזרח אירופה, וכיף מאוד לבלות שם ערב.

מוזיאונים

ניו-יורק היא, בין השאר, עיר של מוזיאונים, וכל חובב אומנות יוכל למצוא בה מענה למה שהוא אוהב. חובבי האומנות המודרנית ילכו למומה, חובבי האומנות הקלאסית ימצאו את עצמם בגוגנהיים, משפחות עם ילדים ייהנו ממוזיאון הטבע, ועוד, ועוד. היצע המוזיאונים לא נגמר. המלצה טרייה למוזיאון שהבנות שלי נהנו בו מאוד הוא ה-color factory, שמציג תערוכה שעוסקת בצבעים ובדרך בה הם באים לידי ביטוי.

מחזות זמר

ברודווי עמוסה בהפקות ענק מומלצות מאוד, לכל חובבי המחזמר וגם למי שלא. שני מחזות זמר שנהניתי מהם היו The Book of Mormon שהיה היסטרי, ו-Beautiful, שמבוסס על חייה של קרול קינג. ב- The Book of Mormon נקרעתי מצחוק ומאוד נהניתי, וגם המשכתי להקשיב לשירים אחר כך וגיליתי עוד ועוד דברים מצחיקים. מי שכתב את המחזמר הם היוצרים של סאות' פארק, וזה מורגש, ובאמת כיף גדול. Beautiful הוא מחזה מרהיב ויזואלית, עם שירים נהדרים ומוכרים שקרול קינג כתבה.

ואפשר גם לצאת מהעיר

בקרבת ניו-יורק יש הרבה מאוד מקומות מפתיעים שהתיירים הישראלים לא כל כך מגיעים אליהם. קונטיקט, לדוגמא, היא מקום מקסים עם אגמים וחופים, וניתן להגיע אליה בקלות ברכבת או במכונית. לונג איילנד זה גם חתיכת מקום, ושווה מאוד ביקור. בלונג איילנד כדאי לנסוע עד לשפיץ המזרחי, למונטוק, עיירת גולשים קולית עם וייב היפסטרי. בעיר יש אגם מרהיב עיניים עם לשון ים שנכנסת פנימה וחוף מאוד יפה. ובאופן יחסי להמפטונס האולטרה עשירים שסביבה, היא אפילו לא כל כך יקרה. הטיולים האלה מראים ניו-יורק קצת אחרת, ושווה לא פחות.

קרדיט צילום תמונה ראשית: Timor Raz photo

אלון פרג, נשוי + 5, קברניט בחברת תעופה ומעביר תכנית בשם ״לטוס ללא פחד״ שמיועדות לסובלים מחרדת טיסה. שירת כטייס קרב בחיל F-16


אהבתם? שתפו את הכתבה
חזרה למעלה
;