נותנים לכם קרדיט: שאלות ותשובות על תשלום קרדיט
מהי עסקת קרדיט? מה ההבדל בין עסקאות קרדיט לעסקאות תשלומים? מתי תשלום קרדיט משתלם ומתי לא? האם ניתן לפרוס בדיעבד ואיך עושים את זה בדיגיטל? תשלום קרדיט – כל מה שאתם חייבים לדעת
יום שלישי, 08 ביוני 2021
אחד הסודות הכי לא שמורים עלינו, הישראלים, הוא שאנחנו אוהבים לשלם בתשלומים, מה לעשות. גם בתי העסק מבינים את זה, ויודעים שאם לא יציעו עסקאות תשלומים הם עלולים להסתכן באובדן לקוחות. עם זאת, ועל אף הפופולריות של עסקאות התשלומים, רבים עדיין לא מבדילים מספיק טוב בינן לבין עסקאות אשראי בתשלום קרדיט, ומשלמים לפעמים ללא ידיעתם ריביות גבוהות. כדי לעשות קצת סדר קיבצנו כמה שאלות ותשובות חשובות על תשלום קרדיט.
מהי עסקת תשלומים?
מדובר בעסקה בכרטיס אשראי, בה הלקוח מקבל הרשאה לשלם את מחיר המוצר או השירות שרכש במספר תשלומים שהוסכם בינו לבית העסק. למעשה עסקת תשלומים היא הלוואה שבית העסק נותן ללקוח בעצם הסכמתו לפרוס את ההחזר למספר תשלומים. אם התשלומים מוגדרים מראש "ללא ריבית" (כדאי לוודא זאת), ברור שלרוב מדובר בעסקה נוחה ללקוח.
מהי עסקת קרדיט?
בעסקת קרדיט חברת האשראי מלווה בעקיפין ללקוח – בית העסק מקבל את התשלום באופן מיידי וחברת האשראי היא זו שתגבה את ההחזר מהלקוח – בתשלומים.
בניגוד לעסקאות תשלומים, בהן בתי עסק יאפשרו פריסה של 3-5 פעימות תשלום לכל היותר, עסקת תשלום קרדיט ניתן לפרוס עד 36 תשלומים. הסיבה לכך היא הריבית המתואמת הגבוהה שמשלם הלקוח בעסקת קרדיט, שמגיעה במקרים מסוימים ל-12%-13%, כאשר ריבית המקסימום החוקית עומדת כיום על 15%. צרכנים שמצוידים בכרטיס אשראי יוקרתי ייהנו על פי רוב מריבית נמוכה יותר בעסקאות קרדיט.
מתי משתלם להשתמש בתשלום קרדיט ומתי לא?
לרוב הריבית על עסקאות קרדיט זולה יותר ממינוס בבנק – בעיקר מהמדרגות היותר עמוקות שלו, אבל עדיין יקרה יותר מריבית על הלוואה שאתם עשויים לקבל מהבנק או מחברת האשראי. לכן כדאי תמיד לברר כמה ריבית תשלמו בעסקת קרדיט ולהשתמש באפשרות זו רק כשאין ברירה – למשל כשסכום התשלום עלול להביא אותנו לפריצת המסגרת הבנקאית, או כשאין לנו אפשרות לקבל הלוואה בריבית זולה יותר.
בהיבט הפסיכולוגי-צרכני, עסקאות קרדיט מאפשרות לשלם במספר רב של תשלומים ומשום כך מפתות רבים לשלם כך רק כי אפשר. בפועל, מומלץ להסתכל על הדברים מנקודת מבט של שמירה על תקציב אישי או משפחתי. אם אתם מצליחים גם לפרוס לתשלומים וגם לשמור על התקציב – נהדר. אם לא – וזה המצב השכיח יותר – רצוי שתתעקשו לבצע את רוב העסקאות כעסקאות רגילות ותשאירו את תשלומי הקרדיט למקרים מיוחדים בלבד.
האם גובה ריבית הקרדיט ידוע במועד הרכישה?
לא תמיד – צרכנים רבים אינם מודעים לעלות הפריסה לתשלומי קרדיט, מאחר שריבית זו אינה מוצגת בדרך כלל בעת הרכישה אלא מצוינת בדפי הפירוט של התשלומים בכרטיסי האשראי שנשלחים לבתי הלקוחות מדי חודש. מומלץ לברר מה ריבית הקרדיט שתשלמו בכל אחד מכרטיסי האשראי שברשותכם, כי כאמור בכרטיסים יוקרתיים משלמים ריבית נמוכה יותר. כדאי גם לשקול להשתמש בכרטיסים אלה לביצוע עסקאות קרדיט.
האם ניתן לפרוס תשלומים בקרדיט בדיעבד?
ובכן כן – חברות האשראי מציעות את השירות הזה, בדרך כלל דרך האפליקציות שלהן. גם במקרה זה כדאי לזכור שהריבית בעסקאות קרדיט גבוהה, שניתן להשיג ריבית עדיפה בנטילת הלוואה - ולקבל החלטה האם משתלם לכם בכל זאת לבצע עסקת קרדיט.
תשלום קרדיט: איך עושים זאת בדיגיטל?
חברות האשראי מאפשרות כיום ללקוחותיהן להיכנס באתר או באפליקציה לעמוד פירוט חיובים, ולשנות סטטוס של עסקה מעסקת אשראי רגילה לעסקת תשלומים בקרדיט. האופציה הזו מאפשרת לכם לקבל החלטות ברוגע, לא במועד ביצוע העסקה ומול פריסת התשלומים החודשית כולה.
האם ניתן לפרוס לתשלומי קרדיט את החיוב החודשי כולו?
כן. לקוחות אמריקן אקספרס בקבוצת ישראכרט יכולים לפרוס את סכום החיוב החודשי ל-3 עד 18 תשלומים, עד 72 שעות לפני מועד החיוב החודשי. פריסת החיוב לתשלומי קרדיט ניתנת לביצוע בעזרת נציג שירות לקוחות בטלפון 03-6364333.