
מה עושים במקרה של גניבה או אובדן כרטיס אשראי?
בין אם אתם בארץ או בחו"ל, אמריקן אקספרס תגבה אתכם עם צוות מומחים שיטפל בכל ניסיון גניבה או הונאה. כך תדעו לבחור את דרך הפעולה המתאימה למקרה שלכם, איך נמנעים מגניבת אשראי באינטרנט, וכמה זה עולה. מדריך חירום
אורן הדר
יום ראשון, 8 בדצמבר 2024
חוויתם פעם אובדן כרטיס אשראי? זה הרבה יותר נפוץ ממה שהייתם מדמיינים: בשנה שעברה נרשם שיא בשיעור איבוד הכרטיסים בקרב משתמשים בארה"ב, שנע בין 4% ל-7% מהכרטיסים בחלק מהמדינות. לפי נתוני חברת המחקר אקספריאן, מדובר בלפחות 22 מיליון כרטיסים שאבדו. ומה עם גניבה? הכרטיס שלכם פעם נגנב עם הארנק - או שפרטיו נפרצו ברשת, בידי פושעי סייבר? כאן מדובר במספרים אסטרונומיים: כ-60% מבעלי כרטיסי האשראי בארה"ב נפגעו מפריצות והונאות, ו-45% מהם נפגעו יותר מפעם אחת; מדובר בלפחות 300 מיליון איש. שני התרחישים נפוצים מאוד גם בישראל, ויוצרים אי נעימות ברורה – אך מדריך זה יראה לכם בדיוק כיצד להתנהג במקרה חירום כדי לקבל החזרים ופיצויים, ולמנוע עוגמת נפש.
גניבה או אובדן כרטיס אשראי: סדר פעולות
1. דווחו מיד באתר או באפליקציה,ותארו את המקרה והנסיבות.
ככל שתפנו מהר יותר, כך נוכל לפעול בצורה מיטבית ולצמצם את הסיכוי לגניבות כספים, זהות ונזקים אחרים. לפי לשון החוק, בעל הכרטיס אחראי לדווח לחברה על גניבות, הונאות וסיכונים שכאלה; מי שלא ידווח, עלול להידרש להשתתפות עצמית אם חס וחלילה ינוצל החשבון שלכם בידי הפושעים.
2. ביחרו האם להקפיא או לבטל את הכרטיס.
הקפאת כרטיס היא האפשרות המומלצת: במסגרתה ייחסם השימוש בכרטיס למשך 72 שעות, וכך תוכלו לעשות עוד סבב חיפושים ולבדוק אם יתכן שהכרטיס נפל או נשכח באיזו פינה בבית, ולא נגנב. ישראלים רבים נוטים להשאיר את הכרטיס בתוך תא הכפפות במכונית או בתוך סך השמש שמעל לנהג לאחר תשלום בחניונים - ופשוט שוכחים שהוא שם. אם מצאתם את הכרטיס, פנו לצוות השירות ובקשו להשיב את הכרטיס לפעולה. לעומת ההקפאה, ביטול הכרטיס הוא פעולה בלתי הפיכה, שלאחריה פשוט יונפק לכם כרטיס חדש.
3. בטלו עסקאות שנעשו בשמכם.
אם אכן מדובר בגניבת הכרטיס או פרטיו ומישהו קנה דבר מה בשמכם או העביר כספים לכיסו, תוכלו לבצע הכחשת עסקה; זהו תהליך במסגרתו תוכלו לבקש זיכוי תוך 30 יום מביצוע העסקה. החוק הישראלי קובע עלות השתתפות עצמית של 75 ש"ח לכל עסקה, ועוד 30 ש"ח לכל יום שחולף מזיהוי ההונאה ועד להגשת הבקשה להכחשת עסקה. שימו לב שבחודש הראשון, ההשתתפות העצמית מוגבלת ל-450 ש"ח, גם אם הנזק שנגרם לכם עומד על סכומים גדולים בהרבה. לאחר שביקשתם להכחיש עסקה, צוותי המחקר שלנו באמריקן אקספרס ינתחו כל עסקה או עסקאות, ואם יתברר שלבית עסק מסוים אין חתימה שלכם, לא נערך זיהוי כשורה, או שבאמת לא ביצעתם את העסקה - תקבלו את כספכם בחזרה. זיכרו שהחלפת הכרטיס תפתור את הבעיה, והפושע לא יוכל לגנוב מכם בלי לנסות להשיג את פרטי האשראי החדשים.
4. הסדירו תשלומי שגרה.
כל חברה שמנפיקה כרטיס אשראי חוץ בנקאי סטנדרטי תנתב אוטומטית את התשלומים שלכם אל החברות שאתם מנויים על שירותיהן - למשל, ספקית הסלולר והכבלים, מבלי שתצטרכו לבצע כל פעולה. אך כאשר מדובר בחברות בחו"ל - נטפליקס, גוגל, אפל ודומותיהו - תצטרכו להתחבר לשירות שלהן ולהזין את פרטי האשראי המעודכנים.
מה עושים כשהכרטיס נגנב בחו"ל?
התהליך זהה למקרי גניבה ואובדן כרטיס בארץ. זה לא משנה אם אתם בפינה הכי נידחת באמזונס או בלב מטרופולין תוסס - תוכלו ליהנות ממענה מיידי: לאמריקן אקספרס יש מוקדי שירות שפועלים 24/7, עם צוותים שערוכים לעזור לכם אישית. בניגוד לכסף מזומן, אתם מבוטחים ומכוסים פה, ולאחר הכחשת עסקה תקבלו את כספכם בחזרה. ישנם שלושה מצבים בהם לא יהיה פיצוי: אם מסרתם את הכרטיס למישהו אחר, אם השימוש הבלתי רצוי בכרטיס נעשה בידיעתכם, ואם חס וחלילה בעל הכרטיס לקח חלק בניסיון מרמה או הונאה; חוקי האשראי נועדו להגן על הלקוחות והחברות כאחד.

פריצה מקוונת: איך יודעים שגונבים ממני ברשת?
פושעי סייבר משתמשים בקשת רחבה של כלים כדי להשיג גישה אל פרטי האשראי שלכם. לעיתים קרובות יבחרו במתקפות פישינג, שמתבססות על שליחת מייל שמתחזה לחברה לגיטימית או גוף שאתם נמנים על לקוחותיו, ויבקש "עדכון פרטי אשראי". במקרים אחרים יציעו לכם להוריד אפליקציה אטרקטיבית ויבקשו פרטי אשראי להרשמה. האקרים נוהגים גם לקנות מאגרי פרטי אשראי שנגנבו מחברות ששומרות אותם בצורה לא מאובטחת, ואז להשתמש בנתונים כדי לבצע עסקאות ולגנוב כספים. אפיקי הגניבה יהיו מאוד מעודנים; אף אחד לא יקנה רולס-רויס בכרטיס שלכם. בדרך כלל ירשום אתכם הפושע לשירות פרימיום כלשהו, שמחייב אתכם בדולרים בודדים מדי חודש, וכך יבנה לעצמו הכנסה פאסיבית נוחה. איך תתגלה הגניבה?
צוותי החירום של אמריקן אקספרס.
לעיתים קרובות מי שיספר לכם על הפריצה יהיו האנשים שלנו: מערכות הניטור המתקדמות של אמריקן אקספרס מסוגלות לקלוט אם שגרת העסקאות שלכם מתמקדת בירושלים והסביבה, ופתאום מתחילות העברות לסין, איראן או ברזיל. במקרה כזה, תקבלו הודעה על חיובים חריגים, ותוכלו לבדוק ולוודא אם ביצעתם את העסקאות בעצמכם. אם אכן מדובר בגניבת פרטי כרטיס, תוכלו לבצע הכחשת עסקה; זהו תהליך במסגרתו תוכלו לבקש זיכוי תוך 30 יום מביצוע העסקה. החוק הישראלי קובע עלות השתתפות עצמית של 75 ש"ח לכל עסקה, ועוד 30 ש"ח לכל יום שחולף מזיהוי ההונאה ועד להגשת הבקשה להכחשת עסקה.
חיובים מוזרים.
אם פרטי החיובים שמוצגים באפליקציית החשבון שלכם לא תואמת את שמות החברות שאצלן אתם מנויים, יתכן שמדובר בהאקר שהתחזה לחברה לגיטימית. אינדיקציה נוספת היא חיובים מאוד קטנים, של דולר-שניים, שמופיעים בכל חודש; זוהי גניבה קלאסית של פושעי סייבר ממזרח אירופה וסין. לעיתים ההאקרים לא מתאמצים, ופשוט קונים בשמכם מטבעות קריפטו או טוקנים לשירותי פרימיום כמו שיחות בינלאומיות - אם אינכם עוסקים בתחום וחיובים כאלה מופיעים אצלכם באפליקציה, ככל הנראה שהכרטיס נפרץ. אם יש לכם ספק, נסו פשוט לקחת את שמות העסקים שגובים מכם כסף ולהריץ אותם בגוגל; אם לא מדובר בחברות לגיטימיות, יתכן שמדובר בגניבה. במקרה כזה, האפליקציה של אמריקן אקספרס מאפשרת לכם לבצע הכחשת עסקה ובכך לחסוך לכם טלפונים מיותרים.
זינוק בספאם.
אם פרטי האשראי שלכם מסתובב במאגרים שרכשו האקרים, סביר להניח שיש גם פרטים אחרים שלכם - למשל, מספרי טלפון וכתובות מייל. ואז יגיע אליכם הרבה יותר ספאם - הודעות SMS זבל ודואר זבל, קבוצות ווטסאפ שיווקיות יצרפו אתכם, ותיתקלו בהצקות דומות נוספות. זו אינה אינדיקציה חד ערכית, אך סיבה להציץ בחשבון האשראי ולחפש חיובים לא מורשים.
איך נמנעים מגניבות אשראי?
לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן:
הקפידו לשים את הכרטיס במקומות קבועים; באותו התא בארנק, והקפידו להחזיר אותו למקומו לאחר כל שימוש. היו עירניים כשאתם בחו"ל, בעיקר באזורים צפופים ומסעדות הומות אדם, והעדיפו לשים את הארנק בכיס קדמי ולא בתיק.
היזהרו ברשת:
הקפידו לבחון בשבע עיניים מיילים והודעות משונות שמגיעים אליכם. הפיתרון להונאות פישינג ברשת הוא היגיון בריא: למשל, חישדו אוטומטית בחברה שאתם כבר לקוחות משלמים שלה, ומבקשת פתאום לעדכן פרטי אשראי; מאוד יתכן שזה ניסיון הונאה. אם יש לכם ספק, פשוט פנו למוקד השירות שלה.
עיברו לדיגיטל:
אפליקציות התשלום של אפל וגוגל מאפשרות להזין את כרטיס האשראי לטלפון, ובכך להתנער מהצורך להסתובב איתו פיזית. זה נכון שגם את הטלפון אפשר לגנוב, אך יש לו שלל אפליקציות אבטחה ביומטרית, זיהוי מיקום וגיבויים.
סיכום
בשורה התחתונה, לקוחות אמריקן אקספרס לא צריכים לדאוג: כל מקרה של גניבה או אובדן כרטיס אשראי יזכה לטיפול מקיף, שיתחיל ברגע שהמקרה ידווח. הקפידו לעדכן אותנו מיידית – באתר או באפליקציה – כשאתם חושדים שהכרטיס שלכם נעלם או נלקח, וזיכרו שאתם מבוטחים על נזקים שייגרמו בגין המקרה.
*הנפקת הכרטיס וגובה המסגרת נתונים לשיקול דעתה הבלעדי של המנפיקה פרימיום אקספרס בע"מ. אי עמידה בפירעון האשראי עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.