
המדריך לטרמפיסט בגלקסיה: תיירות החלל כבר כמעט כאן
אם גם אתם רוצים לטוס לירח כמו החללית ״בראשית״ כדאי שתכירו את תיירות החלל, שאוטוטו אמורה להיות נגישה לקהל הרחב
מלון Aurora Station צפוי להיפתח ב-2022. יהיה זה מלון חמישה כוכבים מושקע ומעוצב, אבל לא זו הסיבה ששהייה של 12 ימים בו תעלה סכום אסטרונומי של 9.5 מיליון דולר. גם לא העובדה שהוא מסוגל להכיל רק ארבעה אורחים בו זמנית. ההצדקה לסכום המופרך היא מיקומו של המלון: בחלל החיצון.
כן, Aurora Station מצטרף למאמץ להפוך את החלל לעוד אזור בו אנחנו יכולים לבקר. נכון, לא בעזרת טיסה ובוודאי לא ב-Low Cost, אבל מי שהפרוטה מצויה בכיסו (או יותר נכון: המון פרוטות) – יוכל בעתיד הנראה לעין להזמין חבילת נופש למקום הנמצא 320 קילומטר מחוץ לכדור הארץ.
המיליונרים שיעשו זאת לא יהיו תיירי החלל הראשונים. גם אם לא סופרים אסטרונאוטים, תיירות חלל קיימת, בעיקר כקוריוז נקודתי – עוד מ-2001. אז טס לשם לראשונה דניס טיטו, מהנדס אמריקאי עם כיסים עמוקים, שמימן בעצמו את הצטרפותו למשלחת האסטרונאוטים ISS EP-1. מאז היו עוד כמה בודדים שהגיעו לחלל בנסיבות דומות. הטפטוף הדק הזה של אנשים צפוי להפוך לזרם ככל שתתפתח הטכנולוגיה הרלוונטית. ברור שבהתחלה רק אנשים עשירים יוכלו להרשות זאת לעצמם, אבל כך מתחיל כל מוצר טכנולוגי. תמיד מגיע השלב בו כדי להגיע לקהל רחב יותר – העלויות יורדות. "המטרה שלנו היא להפוך את החלל זמין לכל ולהמשיך לספק ערך גבוה יותר במחיר נמוך יותר", הכריז פרנק בונגר, מייסד ומנכ"ל Orion Span, שבונה את מלון Aurora Station. וגם אם 9.5 מיליון דולר לא בדיוק נשמעים כמו סכום שזמין לכל, יש לזכור שתיירי החלל הוותיקים יותר שילמו 40-20 מיליון דולר על נסיעותיהם. כבר היום אפשר לצאת בזול (יחסית, כמובן), ולשלם "רק" 200,000 דולר בתמורה לטיסה שתגיע ל-100 ק"מ מחוץ לכדור הארץ, תשהה בחלל כמה דקות ותאפשר לנוסעים לחוות חוסר שיווי משקל קצר.

לשגר למאדים כמאה נוסעים בכל נסיעה
על היעד השאפתני של תיירות בחלל שוקדות כמה חברות – SpaceX האמריקאית, בראשותו של היזם הנודע אילון מאסק, עובדת על שירותי שיגור לחלל ומפתחת חלליות מטען וחלליות מאוישות. בראיון שהעניק מאסק לוול סטריט ז'ורנל ב-2011, הוא העריך כי עשור מאוחר יותר תוכל חברתו לספק טיסות מסחריות למאדים ושבכל מקרה התהליך לא ייקח יותר מעשרים שנה (כלומר: עד 2031). ב-2012 הוכיחה SpaceX שהיא לא רק מדברת אלא גם עושה. החברה הטיסה לחלל ובחזרה את חללית Dragon, שזכתה לתואר "החללית הפרטית הראשונה אי-פעם ששוגרה בהצלחה לחלל, התחברה לתחנת החלל הבינלאומית וחזרה לכדור-הארץ". ב-2016 הציג מאסק תוכנית ארוכת טווח להפיכת האנושות לציוויליזציה שמתקיימת בשני מקומות במערכת השמש: הן על כדור הארץ והן על המאדים. מאסק שואף להקים יישוב אנושי בן מיליון בני אדם תוך כעשור ועם הזמן להפוך את כוכב הלכת לראוי למגורי בני-אדם כמו כדור הארץ. לכן הוא גם מתכנן את בניית החללית הגדולה ביותר בהיסטוריה, כזו שתוכל לשגר למאדים כמאה נוסעים בכל נסיעה. להערכתו של היזם, נסיעה כזאת תעלה כ-200,000 דולר. ואפילו באיחוד האמירויות חושבים על המאדים. בתחילת 2017 הכריזה פדרציית שבע האמירויות העשירות הללו כי החלה בתכנונים של מושבה אנושית על הכוכב האדום. תוכנית Mars 2117 שלה שואפת ליישב בני-אדם על הכוכב במהלך מאה השנים הקרובות.
300-200 אלף דולר לטיסה
אילון מאסק אינו המגלומן היחיד. המיליארדר הבריטי ריצ'רד ברנסון מפנטז כבר שנים על טיסות פרטיות לחלל. במסגרת הקונצרן שלו, Virgin, הוא אף הקים ב-2004 חברה העוסקת בכך – Virgin Galactic – והשקיע בה כבר למעלה ממיליארד דולר. השאיפה היא לשגר נוסעים לטיסות חלל שימשכו כמה דקות. ספינת החלל SpaceShipTwo שפיתחה החברה ביצעה בשנה שעברה ניסוי מוצלח. החברה עדיין לא ערוכה להטיס תיירים לחלל אבל מאפשרת להזמין מקום מראש בחלליות שלה, שהנסיעה בהן צפויה לעלות בין 300-200 אלף דולר. 700 איש כבר הזמינו טיסות כאלו, שעדיין לא ברור מתי יצאו לפועל. ברנסון הצהיר לאחרונה שבכוונתו לטוס בעצמו לחלל עוד השנה.
ואי אפשר לדבר על מיליארדרים עם שאיפות בשמיים (במלוא מובן המילה), מבלי להזכיר את מייסד ומנכ"ל אמזון ג'ף בזוס. גם הוא מביט מעלה לחלל. כבר בשנת 2000 ייסד את מיזם החלל שלו Blue Origin, כשמטרתו הסופית היא הפיכת תיירות החלל לדבר שבשגרה. לפי דיווחים, מתכננת החברה להתחיל להטיס לחלל תיירים כבר השנה, כשהמחיר ינוע בין 200 ל-300 אלף דולר. התכנון הוא טיסה תת מסלולית של כמה דקות בגובה 100 ק״מ מעל כדור הארץ, בקפסולה שיכולה להכיל עד 6 נוסעים. לפחות עד שהתוכנית הזאת תצא לפועל, החברה שורפת הררים של כסף. בזוס עצמו מממן אותה בכמיליארד דולר בשנה. "אתה לא בוחר את התשוקות שלך, הן בוחרות אותך", הסביר לאחרונה בריאיון את הרציונל. "חלל, חלליות וטיסות לחלל הם התשוקה שלי מאז שניל ארמסטרונג דרך על הירח, כאשר הייתי בן 5".